wifi oplossingen

Tips voor sneller internet en Wifi

Zonder snelle Wifi-verbinding voelt het alsof je teruggaat in de tijd. Maar ligt die trage verbinding wel echt aan je Wifi, of is gewoon je internetverbinding te traag? In dit artikel wat tips om optimaal gebruik te maken van je internetverbinding.

De werkelijke snelheid

Je internetverbinding komt waarschijnlijk binnen in de meterkast. Dit kan via een telefoonlijn zijn, een glasvezel- of een COAX (tv) kabel. Bij deze haga clic aqui laatste twee zit je doorgaans goed qua snelheid. Ze zijn wat duurder, maar in de praktijk leveren zowel glasvezel als kabel ook echt de snelheid die je hebt besteld. Is dit niet het geval, dan is dit door een monteur van je provider altijd goed op te lossen.

VDSL internet -de opvolger van ADSL- over de telefoonlijn heeft vaak wat meer moeite de maximale snelheid te halen waar je voor betaalt. De kwaliteit van de koperdraad naar je huis, samen met de lengte van de kabel zijn flink van invloed op de snelheid die je uiteindelijk op je modem binnenkrijgt. Vandaar dat het altijd verstandig is voordat je kiest voor VDSL internet even een postcodecheck te doen om te kijken wat de te verwachten snelheid op je adres is op dit moment. Met de nadruk op ‘dit moment’, want KPN is erg veel wijkcentrales en straatkasten aan het upgraden, waardoor het best zou kunnen dat je ondertussen wel goede snelheden kunt behalen over VDSL op jouw adres.

Gelukkig zijn providers tegenwoordig verplicht je inzage te geven in de te verwachten snelheid voordat je het abonnement daadwerkelijk bestelt. Goede vergelijkingssites tonen je tijdens het internet vergelijken ook direct de te verwachten internetsnelheid zodat je een eerlijk vergelijk kunt maken tussen de vele abonnementen en verbindingen.

Maar krijg je nu ook daadwerkelijk waar je voor betaalt? Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is een snelheidstest te doen zoals bijvoorbeeld op speedtest.net. Het advies is altijd dit bedraad en direct aan het modem te doen met een goede ethernetkabel. Doe je dit namelijk over Wifi, dan weet je nog niet of Wifi nu de bottleneck is, of dat je simpelweg te weinig snelheid van de provider ontvangt.

Is Wifi dan de bottleneck?

Weet je nu zeker dat je vaste verbinding niet de beperkende factor is in snelheid, dan kun je gaan kijken naar je Wifi-verbinding. Wil je het meest optimale, maak dan in ieder geval geen gebruik van de ingebouwde Wifi-router in het modem van je provider. Doorgaans worden deze niet al te best beoordeeld, en vaak is er maar weinig zelf in te stellen.

Qua hardware is een Mesh-Wifi-netwerk is het beste wat er op het moment verkrijgbaar is. Dit bestaat uit een losse router, met een aantal losse zenders/ontvangers die je verspreid door je huis kunt plaatsen. Deze ontvangers maken allemaal verbinding met elkaar en vormen zo een goed dekkend netwerk door heel je huis. Setjes zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 250 euro, dus goedkoop is het zeker niet. Een goedkopere oplossing is een repeater die je aansluit op je bestaande Wifi-netwerk, maar doorgaans is dit ook een iets tragere oplossing dan een Mesh-netwerk.

Labels:,

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons