kind smartphone

Een smartphone voor je kind?

De vraag waar veel ouders mee zitten. Wanneer krijgt je kind zijn eerste smartphone? Hoe oud moet hij zijn? Welke telefoon? Ik zal in dit artikel mijn mening delen en ik ben vooral ook benieuwd naar wat jullie er van vinden. 

De leeftijd om de eerste smartphone te krijgen

Natuurlijk is dit gelijk een persoonlijk punt en ligt het er erg aan hoe snel jouw kind zich ontwikkelt. Simpel gezegd moet je kind er natuurlijk klaar voor zijn. Zolang ze er nog niet naar vragen, zal ik het vooral even zo laten. Ik denk dat als een tiener naar de middelbare school gaat, hij toch echt wel een smartphone nodig heeft.

Als je om je heen kijkt op het schoolplein van de basisschool zie je toch al best veel smartphones. De leeftijd verschilt enorm. Sommige kinderen in groep 6 en zelfs al in groep 5 hebben een smartphone. In groep 8 ben je eigenlijk een uitzondering als je geen smartphone hebt. Toch blijkt het moment waarop een kind zijn eerste smartphone krijgt lastig. Ons voornemen is om onze oudste dochter een smartphone voor haar 9de verjaardag te geven. Ze zal dan bijna in groep 6 zitten. Dat is vrij jong en het is gelijk een voorbeeld voor onze andere kinderen. Wat was onze overweging?

Voordelen

De voordelen die je krijgt als jouw kind een smartphone heeft zijn best flink, met name op gebied van zelfstandig worden en veiligheid als je het mij vraagt. Door verantwoordelijkheid te geven over een ‘duur’ apparaat, leren ze wat geld is en dat je zuinig moet zijn op jouw spullen. Daarnaast zal ze met ons goede afspraken moeten maken over wanneer ze hem mag gebruiken, waar wel en waar niet en met wie ze omgaat online.

In de digitale wereld waar we inmiddels al geruime tijd in leven, is het niet meer weg te denken en ik ben dan ook van mening dat je een kind er niet bij weg moet houden maar juist zo snel mogelijk mee moet laten leren leven.

Veiligheid en zelfstandigheid heeft zeker met elkaar te maken. Als je bijvoorbeeld een iPhone koopt dan kan je simpelweg de lokatie delen met elkaar. Zodat je altijd kan zien waar je kind is. Het zou vrij ongezond zijn als je dat heel de dag aan het doen bent, maar meldingen instellen dat men bijvoorbeeld op school of thuis arriveert is zeker wel prettig!

Naast zulke ontwikkelingen kan je ook altijd in contact staan met je kinderen, via whatsapp of gewoon door te bellen. Hierdoor kan je ze toch eerder wat losser laten dan zonder smartphone. Zelf naar de voetbaltraining fietsen zou wat mij betreft dan een optie kunnen zijn.

Nadelen

Uiteraard zijn die er ook. Online is veel gevaar te vinden. Cyberpesten, grooming en ga zo maar door. Toch zie ik het als voordeel als je samen met je kind zo jong mogelijk leert met deze gevaren om te gaan. Dat geldt ook voor beveiliging van je accounts en telefoon. Als ik ze dat jong aanleer, vergeten ze het niet en ga ik er vanuit dat wachtwoorden als ‘1234’ of ‘schatje’ verleden tijd zijn.

Een ander nadeel kan zijn dat ze te lang achter een beeldscherm zitten, daar moet wel balans in zitten. Echter dat geldt nu ook al voor de iPad (die de meeste kinderen vanaf 2 jaar hebben). Hier zie je de laatste tijd ook goede ontwikkelingen in, zoals schermtijd van Apple. Die zorgt er voor dat je (als je een gezins account hebt) de schermtijd voor jouw kind kan instellen en zelf per app kan bepalen hoe lang ze per dag in de app mogen.

Welke telefoon?

Als je dan besloten hebt om jouw kind een telefoon te geven ga je natuurlijk op zoek naar een goede telefoon. Bijvoorbeeld op Mobiel.nl. Wat ik daar handig vind is dat je niet alleen de premium telefoons ziet in een overzicht maar ook bijvoorbeeld de top 5 prijs/kwaliteit of top 5 prijsbewust. Een iPhone XS is leuk maar natuurlijk veelste duur voor een kind van 9. Daarom zou een smartphone in een lager segment beter zijn.

Wat natuurlijk ook een goede optie is, is de oude mobiel van jezelf of je partner. Dan hoef je enkel maar sim only abonnement af te sluiten. Op sim.nl zie je daar duidelijk overzichten van, het liefst natuurlijk zo goedkoop mogelijk, want ik weet 1 ding zeker: Papa betaald!

Labels:,

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons