energie besparen

Besparen op energie in 2019 doe je met deze tips

Het kabinet kwam aan het eind van de zomer van 2018 met het bericht dat de belasting op aardgas (vervuilende energie) een stuk hoger komt te liggen in 2019. De belasting op schonere energie (elektriciteit) gaat hiermee omlaag. Het kabinet wil inwoners van Nederland hiermee stimuleren om over te stappen op meer duurzame warmteopties zoals aardwarmte. Dit is direct een van dé stappen die je zelf kunt ondernemen in 2019 om te besparen op energie en zo op je geld. In dit artikel geven we je nog meer tips hoe je kunt besparen op energie in het nieuwe jaar.

Check je apparatuur

Beschik je woning nog over een oude CV-ketel met een laag rendement? Dan kan het absoluut geen kwaad om je apparatuur na te laten kijken. Dit zijn namelijk echte energieslurpers: tegenwoordig wordt er CV-apparatuur gemaakt waarmee je veel minder geld kwijt bent aan energierekeningen. CV-Compleet kan je bijvoorbeeld verder helpen met het plaatsen en installeren van energiezuinig apparatuur. Wanneer je écht wilt verminderen op je energiekosten, is dit stap nummer 1 in dit proces. Kijk ook eens naar de mogelijkheid van meer duurzame warmteopties om op die manier ook nog eens minder belasting te betalen. Vraag je energieaanbieder naar de mogelijkheden omtrent duurzame energie en/of stap over naar een andere leverancier wanneer dat nodig is.

Verbruik verminderen

Energie is (helaas) niet het enige waar je meer voor moet gaan betalen in 2019. Zo is de afgelopen jaren de zorgpremie een stuk hoger geworden en zijn de vaste lasten hoger geworden. Ook gaat per 2019 het lage btw-tarief met 3% omhoog. Een van de meest simpele dingen die je als volgende stap zelf kunt ondernemen om te besparen op je energie is door je eigen verbruik te verminderen. Dat klinkt misschien gemakkelijker dan je denkt en hoewel het zeker niet moeilijk is, is het wel handig om je goed in te lezen hierover zodat je uiteindelijk duidelijk resultaat ziet. Dat betekent: korter douchen, vaker een dikke trui aan in plaats van de verwarming hoger zetten, lichten uitzetten wanneer je ze niet gebruikt et cetera. Let maar op: zodra je de eerste keer verschil ziet op je rekening zul je nog meer gestimuleerd worden om anders te leven.

Bekijk je energiecontract

Je energiekosten gaan sowieso hoger liggen, daar is helaas niets aan te doen. Het kabinet heeft omgerekend dat energie gemiddeld 150 euro per gezin per jaar meer gaat kosten. Dit bedrag is het meer dan de moeite waard om eens naar je eigen energiecontract te kijken. Wanneer je dit aan het eind van ieder jaar doet, zul je zien dat je behoorlijk kunt besparen. Het is namelijk zo dat energieleveranciers de meest aantrekkelijke acties opzetten om of jou te houden als klant of jou aan te trekken als klant. Hiermee krijg je vaak behoorlijke kortingen op je rekening of kun je gebruik maken van te gekke acties waarbij apparaten of producten cadeau worden gegeven. Het kost weliswaar even tijd om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken, maar je zult zien dat ook dit loont op jouw uiteindelijke energierekening.

Isolatie van je woning

Om een hoge(re) energierekening te voorkomen is het verstandig om te investeren in een goede isolatie van je woning. Kies voor dubbele ramen, goede isolatie van de muren en dikke gordijnen. Misschien dat dit je eenmalig even wat meer geld kost dan je misschien had verwacht; je zult zien dat je er uiteindelijk alleen maar baat bij hebt. Het isoleren van je woning kan je namelijk al enkele honderden uren per jaar schelen! Dit geldt overigens niet alleen voor de muren en de ramen: scoor in de bouwmarkt ook absoluut isolatiemateriaal voor de CV-leidingen. Hiermee blijven de warmwaterleidingen langer warm, waardoor het ook langer warm blijft in je woning. Gebruik daarnaast tochtstrips om tocht tegen te gaan en breng radiatorfolie aan.

Investeer in slimme thermostaat

Last but not least om te besparen op je energie: investeer in een slimme thermostaat of een smart home systeem zoals de Honeywell Lyric waarmee je gemakkelijk en snel je verwarming in kunt stellen. Het grote voordeel van een slimme thermostaat is dat je deze helemaal zelf kunt programmeren en dat het apparaatje zelflerend is. Dat betekent dat een slimme thermostaat naarmate je het systeem hebt leert wat jouw warmtebehoefte is op basis van hoe jij het apparaat hebt ingesteld. Hierop wordt het stookgedrag van de ketel ingesteld, zodat je precies betaalt wat je gebruikt. Hoe handig is dat? Om daadwerkelijk geld te besparen op energie moet je in dat geval natuurlijk wel de thermostaat zo instellen dat je niet meer verbruikt dan je nodig hebt.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons