Wifi versterker

Kiezen: wifi versterker of hotspot?

Iedereen heeft het tegenwoordig wel in zijn huis: wifi! Niet alleen meer in onze westerse samenleving, maar ook op de meeste andere plekken in de wereld is er inmiddels wifi. Dit resulteert erin dat men steeds gemakkelijker met elkaar kan communiceren, waar dat vroeger moeizaam en zelfs ongebruikelijk was. Maar soms hebben we hulpmiddelen nodig zoals een wifi versterker of een hotspot om wifi te kunnen gebruiken.

Verschillende types wifi versterker

Wifi is eigenlijk een verzamelnaam waar verschillende apparaten onder vallen. Het is een afkorting van wireless fidelity en in principe is het simpelweg een draadloos netwerk. Waar er met een bedraad computernetwerk met kabels de connecties worden gelegd, is dit bij wifi niet het geval. Daar wordt dit gedaan aan de hand van radiogolven die ervoor zorgen dat alles in verbinding met elkaar staat. 

Een voorwaarde voor wifi om optimaal te kunnen werken, is dat er een ontvanger en een zender moeten zijn. In principe kun je dit vergelijken met andere soorten van draadloze elektronica. De ontvanger zit tegenwoordig meestal ingebouwd bij laptops en in telefoons. Alleen in sommige normale computers nog niet, dus in die gevallen is het noodzakelijk om een ontvanger extra te installeren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een USB-stick. Een access point is noodzakelijk om wifi te kunnen ontvangen met de verschillende elektronische apparaten. Dus tegenover elk access point moet een ontvanger staan zodat het internet kan werken. De eerste wifi opstelling was er overigens al in 1985. Een leuk feitje is dat Nederland destijds één van de voorlopers in Europa was in vergelijking met de andere landen. De ontwikkeling staat echter zeker nog niet stil, zo is er veel vraag naar een wifi versterker.

Wifi versterker kopen 

Hoewel voor wifi altijd een zender en een ontvanger nodig is, zijn er nog bepaalde andere zaken die soms noodzakelijk zijn om te gebruiken. Zo is een wifi versterker kopen soms nodig, want dit zorgt ervoor dat een verbinding beter kan werken. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt een wifi versterker ervoor dat het signaal dat afgegeven wordt versterkt wordt. Zonder wifi versterker kan het namelijk zijn dat er op bepaalde plekken minder goed signaal wordt afgegeven, waardoor de verbinding steeds wegvalt. Dit kan erg frustrerend zijn, want dit resulteert erin dat het internet plots trager gaat of zelfs helemaal niet meer werkt. 

Wifi repeater 

Een specifieke vorm van een wifi versterker wordt ook wel een wifi repeater genoemd. Een wifi repeater versterkt het signaal in huis, waardoor het ook op een goede manier kan zenden naar locaties waar het zonder repeater een stuk moeilijker is om naartoe te verzenden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huizen met veel verdiepingen, of wanneer een bepaalde locatie zeer afgezonderd is in het huis. Denk daarbij aan een zolderkamer. Wanneer je dan op die locatie dit type wifi versterker installeert, dan zal een signaal aldaar een stuk sterker zijn waardoor mogelijke eerdere problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Wifi extender 

Bij het aanschaffen van een wifi extender is het van belang dat deze van een goede kwaliteit is. Extenders van middelmatige kwaliteit verbinden geregeld niet goed en daardoor worden de problemen niet altijd opgelost. Soms is een huis zo groot, of zijn er zoveel verdiepingen, dat je genoodzaakt bent meerdere wifi versterkers aan te schaffen. Uiteraard is dit een mogelijkheid, maar dit betekent niet direct dat alle problemen worden opgelost. Wanneer je meer wifi versterkers gebruikt, kan het namelijk zijn dat de ene extender de andere extender tegen gaat werken. Dit probleem kan echter opgelost worden door meteen een goede wifi versterker aan te schaffen die direct de verbinding in je gehele huis versterkt.

Hotspot als publieke wifi versterker 

Naast verbindingen via een wifi versterker worden tegenwoordig ook veel hotspots in gebruik genomen en dat aantal groeit zelfs per jaar. Een hotspot is een publieke locatie waar mensen gratis of tegen een kleine betaling wifi kunnen gebruiken. Tegenwoordig is dit steeds vaker gratis, af en toe heb je nog een wachtwoord nodig van de publieke locatie om het te laten werken. Dit wordt vaak gedaan om klanten te belonen en zodat er geen niet-klanten zijn die gratis gebruik gaan maken van het wifi netwerk. Vaak is het namelijk een service, quasi een publieke wifi versterker.

Een tijd geleden was dit alleen maar mogelijk op specifieke locaties, maar vanaf 2010 is er bijvoorbeeld ook wifi in de trein. Deze was aanvankelijk niet zo goed, maar is steeds beter geworden en tegenwoordig werkt deze bijna geheel vlekkeloos mits het niet te druk is in de specifieke trein. Ook in cafés, bars en op uitgaansplekken kun je tegenwoordig gebruikmaken van wifi. Ook in vele supermarkten is het bijna niet meer weg te denken. Dit scheelt voor het datagebruik van je mobiel. 

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons