De robotarm: dé reden van goedkopere & snellere ontwikkelingen

De ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel en kunnen ervoor zorgen dat personeel overtallig raakt. Bedrijven doen er op hun beurt alles aan om de productie op een zo efficiënt mogelijke manier te laten verlopen. De kosten moeten omlaag, de foutmarge wordt verminderd en het productieproces wordt versneld. Niet alleen op productiebedrijven hebben deze technologische ontwikkelingen hun weerslag. Ook bij andere takken van sport komen bepaalde ontwikkelingen goed van pas. 

Bij productiebedrijven

Allereerst zien we natuurlijk de robotarm veelvuldig terugkomen bij productiebedrijven. De productiebedrijven zetten dit middel vaak in om de efficiëntie van het productieproces te verhogen, de kwaliteit van de producten te waarborgen en de werknemers te ontlasten in hun dagdagelijkse taken. Hierdoor neemt de werkdruk voor de werknemer af en is de kans op uitval kleiner.

Dit werkt natuurlijk tweeledig. Naast dat de consument hierdoor over producten kan beschikken van hogere kwaliteit, kan dit ook sneller én tegen lagere kosten. Als we bijvoorbeeld kijken naar de robotarmen die VDL opereert, zorgen deze ervoor dat een auto in ongeveer twee dagen volledig gemaakt en gemonteerd is, ook nog eens afgestemd op de specifieke wensen van de klant. Het biedt dus voordelen voor zowel de consument als voor productiebedrijven. 

De zorg

Naast productiebedrijven, worden verschillende robotarmen ook ingezet voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld in de zorg. In de zorg kan dit extra mogelijkheden bieden voor gehandicapten. De op de rolstoel gemonteerde robotarm is vergelijkbaar met een menselijke arm, die op eenzelfde wijze bestuurd kan worden. FAB, Forever’s energy drink at the cutting edge of sport, for Sebastien Dubusse, blog Musculation Fitness Passion – Musculation / Fitness Passion tren injections how trenbolone acetate dosage can aid in weight loss le mans gym: bodybuilding / fitness / les oceades swimming pool. Dit geeft hen niet alleen de mogelijkheid om zelfstandiger te werk te gaan, ze zijn ook sneller in staat om weer hobby’s of zelfs werk op te pakken. 

Ook bij prothesen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een robotarm. De technologie heeft zich zodanig ontwikkeld dat de bewegingen van een prothese vergelijkbaar zijn met het menselijke ledemaat. Dit geldt voor zowel armen, handen en benen. Hierdoor krijgen deze mensen mogelijkheden en zelfstandigheid terug, iets wat in het verleden vrijwel niet mogelijk was. 

 Gedachtegestuurde robots

De technologie gaat tegenwoordig zo ver, dat het zelfs mogelijk is om verlamde mensen hun zelfstandigheid terug te geven. Een prothese die door middel van gedachten aangestuurd kan worden, kan hiervoor zorgen. Door middel van hersenimplantaten die aangesloten zijn op de robotarm, kan de robotarm bestuurd worden. Onderzoekers van Carnegie Mellon University hebben dit dusdanig ontwikkeld dat de bewegingen van de robotarm te vergelijken zijn met de bewegingen van een menselijk arm. 

Bij operaties

Ook bij menselijke operaties wordt de robotarm steeds meer ingezet. Hier zitten volgens verschillende chirurgen veel voordelen aan verbonden. Allereerst kan men nu veel accurater een operatie uitvoeren, treden er minder complicaties op en kan de operatie zittend afgerond worden. Als er gekeken wordt naar de werkdruk van chirurgen, geeft het hen de mogelijkheid om meerdere operaties op een dag af te ronden. 

Een bijkomend voordeel hierbij is dat de chirurg niet direct in de operatiekamer aanwezig hoeft te zijn. Er zijn al verschillende gevallen bekend van operaties die op duizenden kilometers afstand worden afgerond. Dit maakt gespecialiseerde operaties ook toegankelijker voor mensen die niet in staat zijn om deze afstand af te leggen. 

In het verleden moesten chirurgen vaak urenlang geconcentreerd staan en de operaties handmatig afronden. Niet alleen op fysiek vlak, maar ook op mentaal vlak was concentratie van groot belang. Door middel van de robotarm wordt het fysieke aspect van deze problematiek deels weggehaald. 

Labels:,

Trackback van jouw site.

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons