reuze smartphone

De reuzensmartphone: wanneer houdt het op?

Dertien jaar geleden kon je gezien worden met een Nokia 3310 waarvan het beeldscherm nog geen 2 inch in diameter was. In 2009 was de iPhone 3 dé mobiele telefoon waarmee je op feestjes aan kon komen, met een scherm van 3,5 inch. Vandaag de dag hebben we het over maar liefts 6 inch. Waar houdt het op?

Eén en al scherm
Mobiele telefoons waren een paar jaar geleden nog vaak uitgerust met fysieke toetsen. Sommige telefoons zoals de Nokia N97 beschikten over een uitklapbaar QWERTY-toetsenbord. Een QWERTY-toetsenbord bood voor veel mensen de ideale mogelijkheid om sneller te typen.

Anno 2013 zijn fysieke toetsen bijna niet meer terug te vinden onder de high-end smartphones. De voorkant van de meeste smartphones is één en al scherm, waardoor de gebruikersbeleving optimaal is. Wat heb je namelijk aan die ongebruikte ruimte aan de boven- en onderkant van het toestel? Ook zonder QWERTY-toetsenbord kun je tegenwoordig razendsnel typen met behulp van Swype en de steeds slimmer wordende woordenboeken.

Groter en beter
Het moge duidelijk zijn, het scherm is hét deel van de smartphone waarmee het onderscheid gemaakt wordt. Des te groter des te beter. Schermen worden bovendien niet alleen groter, maar hebben ook een steeds betere kwaliteit. De nieuwste generatie smartphones zoals de Samsung Galaxy S4, de Sony Xperia Z en de HTC One zijn bijvoorbeeld allemaal voorzien van een indrukwekkend full-HD scherm van zo’n 5 inch.

Phablet, tabphone?!
Een klein jaar na de introductie van de iPhone 3 introduceerde Apple de iPad. Sinds deze introductie in 2010 is de tablet enorm populair geworden en bijna alle smartphoneproducenten bieden inmiddels wel een tablet aan.

Het verschil tussen een smartphone en een tablet was aanvankelijk vrij duidelijk. De iPad was met zijn scherm van 10 inch bijna drie keer zo groot als de iPhone 3. Dit verschil is in 2013 behoorlijk vervaagd. Tablets worden steeds vaker in een 7 inch formaat uitgebracht zodat zij gemakkelijk buitenshuis kunnen worden meegenomen. De smartphone wordt daarentegen almaar groter.

Maar wat wil de consument eigenlijk? Niemand wil bellen met een gigantisch obstakel aan het oor, maar tegelijkertijd wil iedereen surfen, filmpjes kijken en facebooken op een zo groot mogelijk scherm. 5 inch lijkt het ideale formaat te zijn voor een smartphone. Eén ding staat in ieder geval vast. Het zal niet lang meer duren voordat de smartphone zijn maximale formaat bereikt heeft. De enige vraag is nog wanneer de smartphone en de tablet één apparaat worden zonder dat de unieke functie van één van de twee verloren gaat.

De Samsung Nexus 6, de top bereikt?
Samsung denkt dat het misschien nog wel groter kan dan 5 inch. Aangemoedigd door het succes van de Galaxy Note 2 brengt het bedrijf dit jaar de Samsung Nexus 6 uit, een smartphone met een scherm van liefst 6 inch. Dit is de eerste smartphone met een scherm van 6 inch, nog slechts 1 inch verwijderd van een veel voorkomend tabletformaat. De algemene verwachting is dat de Nexus 6 alvast de markt voor grote toestellen verkent voordat Samsung de Galaxy Note 3 zal uitbrengen.

Groter is kwetsbaarder
Smartphones worden steeds beter en sneller. Met de continu verbeterende techniek komt echter ook een gevaar mee. Ultramoderne schermen beschadigen snel en deze schade heeft bovendien meer impact op de gebruiker. Een krasje op een 3,5 inch schermpje is natuurlijk een stuk minder erg dan een kras op een full HD scherm van 5 inch waar je maar al te trots op bent.

Het is daarom aan te raden om het scherm van bijvoorbeeld je Samsung Ativ S zo goed mogelijk te beschermen met een van de vele verkrijgbare Samsung Ativ S hoesjes. Helemaal als met een high-end smartphone als de Galaxy S4 of de HTC One is het verstandig om te kiezen voor een beschermend Galaxy S4 hoesje of een HTC One hoesje. Deze telefoons zijn namelijk zo duur en kwetsbaar dat ze echt niet onbeschermd in je tas of broekzak kunnen.

Zo tablet zo smartphone
Bijna niemand gebruikt een tablet zonder een tablethoes. Hiermee kun je enerzijds de tablet in verschillende standen laten staan en zo zorgen voor een optimaal gebruiksgemak. Anderzijds biedt een tablethoes ook bescherming tegen alledaagse invloeden zoals krassen, stof of vloeistoffen. Het is logisch dat de almaar groter wordende smartphone ook steeds vaker bescherming nodig zal hebben om zo langdurig gebruiksplezier te waarborgen.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter