android 4.3

Android 4.3 Jelly Bean officieel

Google heeft net de nieuwste Androidversie gepresenteerd; Android 4.3 Jelly Bean. De update is, zoals de naam al doet vermoeden, niet erg verschillend en bevat naast wat nieuwe functies, vooral verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn beperkingen voor kinderen, ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (BLE) en Open GL 3.0.

Apparaten

Google heeft net gezegd dat de moderne Nexus-apparaten de Android 4.3 update vanaf vandaag binnen krijgen. Onder de naam ‘moderne Nexus-apparaten’ vallen de Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 en Galaxy Nexus. De New Nexus 7 wordt standaard geleverd met Android 4.3. De Google-edities van de HTC One en de Samsung Galaxy S4 krijgen de update ‘binnenkort’. Of dat deze week, volgende week of misschien pas volgende maand is wilde Google niet zeggen.

Nieuwe functies

Als eerste de optie om een draadloos scherm te bedienen met je Androidtoestel (dat op Android 4.3 draait). Handig als je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s op een feestje wilt laten zien. Ten tweede de ondersteuning voor Bluetooth Smart, ook bekend als Bluetooth Low Energy (BLE). Deze technologie moet de batterij ontlasten en is erg handig voor opkomende apparaten als Google Glass en smartwatches. Als derde hebben we het nieuws dat Google api’s gaat vrijgeven zodat bezitters van een toestel dat draait op Android 4.3 Full-HD video’s kunnen bekijken. Streamingsdienst Netflix gaat hier als eerste gebruik van maken.

Verbeteringen

De camera-interface is aangepast, bijna het hele scherm is nu beschikbaar voor foto’s en voor instellingen swipe je nu over het scherm. Daarnaast heeft Google ervoor gezorgd dat tekst invoeren nog sneller gaat en zien we een functie die al beschikbaar is voor diverse Sony-toestellen; wanneer je in de buurt bent van een Wifi-netwerk maakt je toestel automatisch verbinding. Dit heeft als nut dat de batterij ontlast wordt. Een interessante functie is de verbeterde mogelijkheden tussen diverse gebruikersaccounts. Dit kennen we al uit versie 4.2. Nieuw in Android 4.3 is de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat bijv. ouders kunnen instellen dat hun kinderen geen aankopen in een spel kunnen doen. Handig!

Wanneer Android 4.3 voor niet-Nexus-toestellen komt is nog onduidelijk, maar grote fabrikanten als Samsung hebben de versie al tot hun beschikking. Dit is gebleken uit eerdere gelekte documenten en er is zelfs een S4 Google Editie met de nieuwste Jelly Bean variant gespot. Vlaggenschepen zullen dus snel van de update worden voorzien. We houden jullie op de hoogte.

 

Android 4.3 op de S4

 

Labels:, , , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter