Review: Wolfgang AT-AS50SE

Vanaf zaterdag 26 oktober ligt er weer een Wolfgang-smartphone in de schappen van de Aldi, ditmaal de AT-AS50SE. Deze telefoon is het absolute vlaggenschip van Wolfgang en beschikt onder andere over een 5” Full-HD scherm, een 1,5Ghz quadcore SoC en een 13 megapixel camera aan de achterzijde. Op papier een toptoestel, maar met €339 wel de duurste Wolfgang-telefoon ooit. Is de telefoon zijn prijs waard? Digimind heeft al een paar dagen met het toestel kunnen spelen, hier lees je onze bevindingen.

Korte specificaties

 • 5” Full-HD scherm (1920 bij 1080 pixels)
 • 1,5Ghz MediaTek quadcore processor
 • 1GB werkgeheugen (RAM)
 • Android 4.2.2
 • 2300 mAh accu, niet verwisselbaar
 • Dualsim, ruimte voor één normale- en één Micro-simkaart
 • 13 Megapixel camera aan de achterzijde, 5 megapixel camera aan de voorzijde
 • Bluetooth 4.0, GPS, A-GPS, EPO, Wifi, 3G-ondersteuning
 • 16GB intern geheugen, niet uitbreidbaar

het design

Uiterlijk

Het toestel voelt stevig aan en geeft niet mee wanneer ik er druk op uitoefen. De voorkant bestaat bijna geheel uit scherm, alleen aan de onder- en bovenkant vinden we een paar dingen. Onder de drie bekende knoppen; links de menuknop (welke we kennen van bijvoorbeeld Samsung-toestellen), in het midden de homeknop (welke je logischerwijs naar het thuisscherm brengt) en rechts de terugknop (waarmee je teruggaat naar de vorige pagina). De knoppen zien er wat vreemd uit maar reageren prima op aanrakingen en kunnen ook verlicht worden, handig als je je in een donkere ruimte vindt. Boven het 5” scherm is in het midden een microfoon te vinden met rechts daarvan de frontcamera, welke selfies schiet in maximaal 5 megapixels. Uiterst links zit een flitser, iets wat we vaak alleen aan de achterzijde zien. De onderkant van het toestel is voorzien van een Micro-USB aansluiting, om de telefoon op te laden of met een ander apparaat, bijvoorbeeld een computer, te verbinden. Je headset of speaker kun aansluiten op de 3,5mm jack die aan de bovenkant van het toestel zit. Links daarvan zit een klepje waaronder de twee simkaarten in kunnen. De volumeknoppen zitten aan de linkerkant, de rechterkant herbergt alleen de aan-/uit knop.

De achterkant is gemaakt van een soort donkerblauw plastic wat mij erg doet denken aan de Samsung Galaxy SIII, het voelt wat goedkoop aan en is gevoelig voor vingerafdrukken en andere troep. Erger is het feit dat het enorm krasgevoelig is. Na een paar dagen zaten er al drie krassen op de achterkant, welke niet weggaan d.m.v. schoonmaken of wrijven. Jammer. Links onderin is de speaker te vinden, welke gemiddeld geluid geeft. Acceptabel voor een snel YouTube-filmpje maar wil je het voor meer gebruiken dan zul je de hulp van bijvoorbeeld een goede koptelefoon moeten inschakelen. Boven in het midden is het Wolfgang-logo te vinden, welke slecht zichtbaar is. Daar heb ik geen moeite mee, het houdt de achterkant lekker rustig. Boven het logo zijn de primaire camera en de duo-ledflitser te vinden. De camerabolling steekt wat uit waardoor de telefoon nét niet vlak op bijvoorbeeld je bureau ligt. Echter is het nauwelijks merkbaar en ik heb mij er dan ook niet aan geërgerd.

statusbar en bovenkant toestel

In de praktijk

Laten we beginnen met het scherm, vaak toch de blikvanger van een telefoon. Het scherm van de AT-AS50SE is 5” groot en telt 1920 bij 1080 pixels, Full-HD dus. Op papier gelijkwaardig aan onder andere de Sony Xperia Z en Samsung Galaxy S4. In gebruik is het scherm prima, zoals je mag verwachten ziet alles er haarscherp uit en ook de kleurenweergave is voldoende. Niet te overdreven als op Samsung-toestellen en naar mijn mening een stuk beter dan dat van de Sony Xperia Z, welke ik zelf heb. Het touchscreen reageert uitstekend en ook Full-HD video’s bekijken is erg fijn op zo’n scherm. Prima in orde dus.

Het geluid wat uit de speaker komt valt mij wat tegen. Natuurlijk is het een ‘goedkopere’ telefoon en is hij niet voorzien van speciale snufjes als BoomSound o.i.d., maar ik vind het wat blikkerig klinken. Het maximale volume is oké, dit geldt ook voor de beltoon. De speaker zit aan de achterkant maar is wel zo geplaatst dat wanneer je de telefoon bijvoorbeeld op tafel neerlegt het geluid niet belemmert wordt. Daar is over nagedacht.

De camera’s van de telefoon maken op papier veel indruk. Aan de achterzijde is een 13 megapixel exemplaar te vinden, compleet met functies als panorama, HDR en duo-letflitser. Het is ook mogelijk om video’s te nemen in maximaal Full-HD kwaliteit. Aan de voorzijde is een 5 megapixel exemplaar te vinden, deze is ook voorzien van een flitser, dat zien we niet vaak. In de praktijk blijkt dat beide camera’s nette kiekjes schieten, vooral de camera aan de voorzijde presteert verrassend goed. De flitser helpt wat bij een foto in een donkere ruimte, bijvoorbeeld een selfie in de kroeg. Hij kan echter niet op tegen de camera aan de achterzijde, welke voorzien is van een duo-ledflitser. In minder verlichte ruimtes maakt de camera goede foto’s, dan merkte ik echt hoeveel die flitser hielp. In normale omstandigheden maakt de 13 megapixel camera leuke foto’s voor bijvoorbeeld sociale media, maar het is en blijft smartphonekwaliteit. Foto’s met een (dure) fotocamera zien er wel beter uit maar voor degene die graag foto’s plaatst op Instagram, maar ook je vakantiekiekjes, is het prima.

De quadcoreprocessor van de telefoon komt van MediaTek en is geklokt op 1,5Ghz. Deze wordt bijgestaan door een niet nader genoemde GPU en 1GB werkgeheugen. Als je het zo leest klinkt het wel goed en dat is het ook. Wij zijn niet zo van de benchmarks – zeker niet nu recent is gebleken dat fabrikanten daarmee rotzooien – en houden het daarom bij de praktijkervaring, welke veel belangrijker is, niet? Ik kan je zeggen dat het toestel gewoon snel aanvoelt. Alles loopt vloeiend en ook multitasken is geen probleem. Bij grafisch intensievere games, bijvoorbeeld 3D-racegames, hapert het soms maar over het algemeen ben ik erg tevreden. Ik durf zelfs te stellen dat de telefoon qua snelheid slechts ietsjes minder is dan mijn Sony Xperia Z (welke voorzien is van een Qualcomm Snapdragon S4 Pro quadcore SoC @1,5Ghz bijgestaan door 2GB werkgeheugen). Erg netjes dus!

krassen

Rechts zie je duidelijk diverse krassen zitten. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Qua software ben ik erg tevreden. Het toestel draait op Android 4.2.2, iets wat naar mijn idee standaard moet zijn op een toestel boven de 300 euro, en Wolfgang heeft nauwelijks aanpassingen verricht. Een paar extra toevoegingen, waarvan de meeste naar mijn idee daadwerkelijk wat toevoegen, bijvoorbeeld een app voor invoerapparaten (USB-sticks, HDD’s, toetsenborden en muizen, etc.), de volledige versie van SlideITKeyboard (de grote concurrent van Google’s eigen toetsenbord en Swiftkey) en User2Root, een app die van pas kan komen als je je toestel hebt geroot. Helaas zijn er ook een paar minder effectieve apps te vinden, voor muziek, bestandsbeheer, videospeler en een notitieapp. Zulke applicaties zijn er genoeg in de Play Store en daarom is het fijn dat je ze van de telefoon kunt verwijderen. Ook de bekende Google apps zijn te vinden, waaronder Maps, Hangouts, YouTube, Google+, Gmail, Zoeken en navigatie. Visueel heeft Wolfgang bijna niks veranderd, de ‘schokkendste’ aanpassing is het standaard app-drawer icoontje, die heeft plaatsgemaakt voor een rondje met daarin de ‘f’ van Wolfgang.

De accuduur van het toestel is, zoals ik inmiddels van Wolfgang-smartphones gewend ben, uitstekend. De telefoon beschikt over een 2300 mAh accu die niet verwisselbaar is, wat voor sommige mensen een minpunt kan zijn. Bij normaal gebruik haalde ik, met Wifi, 3G en zo af en toe GPS en Bluetooth aan en de helderheid op 70%, minimaal anderhalve dag. Met de helderheid op automatisch en wat zuiniger gebruiken haalde ik makkelijk twee dagen (24 uur) voordat de telefoon leeg was. Ik denk dat je zelfs bij zwaar gebruik het einde van de dag zeker haalt, iets wat met de smartphones van tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is.

Overige punten:

 • Het toestel biedt geen ondersteuning voor 4G, NFC en draadloos opladen
 • Wif, GPS, Bluetooth en 3G werken bij mij zonder problemen
 • Het toestel biedt ruimte voor twee simkaarten, ook dit werkt bij mij uitstekend
 • Het toestel is niet uit elkaar te halen en volgt daarmee de Sony Xperia Z en HTC One (Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld de accu te vervangen)
 • Intern is 16GB opslagruimte te vinden, waarvan 10GB beschikbaar voor de gebruiker. Er is geen Micro-SD slot aanwezig om het geheugen uit te breiden
vergelijking sony xperia z

Links de Wolfgang, rechts de Sony Xperia Z

Conclusie

Wolfgang levert met de AT-AS50SE een uitstekend toestel af wat op diverse vlakken kan concurreren met andere vlaggenschepen als de Sony Xperia Z en Samsung Galaxy S4. De telefoon beschikt over een goed scherm, een snelle processor en een mooi design. Ook de camera’s en de software is prima in orde en standaardzaken als Wifi, GPS en 3G werken naar behoren. De goede accuduur en het feit dat het toestel twee simkaarten slikt maakt het nog mooier. Toch is niet alles perfect aan deze telefoon. Zo is het jammer dat de telefoon niet over zaken beschikt waar andere vlaggenschepen wel over beschikken, denk aan ondersteuning voor 4G, NFC en draadloos opladen. Of wat dacht je van Sony, die zijn premium toestellen water- en stofdicht heeft gemaakt? De solide bouw van het toestel heeft ook wat nadelen, zo is er geen mogelijkheid de accu of achterkant te vervangen en ook ruimte voor een Micro-SD slot ontbreekt, terwijl dat naar mijn idee wel had gekund. Het gebruik van een hoesje is geen overbodige luxe, de achterkant raakt snel bekrast en is tevens erg gevoelig voor vingerafdrukken en andere troep.

De Wolfgang AT-AS50SE is niet ‘het vlaggenschip van 2013’, maar kijkend naar wat je voor €339 krijgt is het toestel voor heel veel mensen een geschikte telefoon. Dit toestel biedt namelijk echt waar voor zijn geld, als je met een paar beperkingen kunt leven tenminste.

 

 

 

Labels:,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons