Google verkoopt Motorola aan Lenovo

Internetgigant Google heeft dochterbedrijf Motorola voor 2,9 miljard dollar aan Lenovo verkocht. Google houdt de meeste patenten in handen en ook de Advanced Technology-afdeling blijft bij het bedrijf. Lenovo neemt de rest over, waar ook de smartphone-afdeling onder valt.

Google heeft Motorola in 2011 overgenomen voor het astronomische bedrag van 12,2 miljard dollar. Het bedrijf deed dit omdat Motorola vele duizenden patenten had, en ook de kennis voor het maken van smartphones etc. was aanwezig. Met het enorme patentfolio wilde Google haar besturingssysteem Android beschermen voor rechtszaken van bijvoorbeeld concurrerende fabrikanten als Apple en Microsoft. Echter hebben die patenten Google weinig geboden, het bedrijf zit momenteel in vele rechtszaken verwikkeld en ook de royalties vallen tegen. Google heeft in samenwerking met Motorola onder andere de Moto X en Moto G verkocht, twee bijzondere smartphones. De X is aanpasbaar naar de smaak van de gebruiker en beschikt over speciale (spraak)-software. De G biedt een enorm goede prijs/kwaliteit verhouding en wordt daarom goed verkocht, ook in Nederland.

moto g afbeelding

Motorola Moto G

Lenovo heeft Motorola nu dus grotendeels overgenomen en betaalt hier uiteindelijk 2,9 miljard dollar voor. Het bedrijf betaalt Google 660 miljoen in contanten, 750 miljoen in aandelen en de resterende 1,5 miljard wordt uitgespreid over de aankomende drie jaar. Wat moet Lenovo met Motorola, een bedrijf dat al enkele jaren ieder kwartaal honderden miljoenen dollars verlies draait? Lenovo meldde in januari al dat het de grootste smartphonefabrikant ter wereld wilde worden, en er waren geruchten dat het bedrijf HTC en BlackBerry wilde overnemen. Uiteindelijk is het dus Motorola geworden, waarschijnlijk omdat die goede banden heeft met de grootste Amerikaanse providers (Sprint, T-Mobile, AT&T en Verizon). Ook beschikt Motorola over fabrieken in de VS en heeft het veel technisch personeel in dienst. Motorola verkoopt ook smartphones in Europa. Lenovo is niet aanwezig op de Amerikaanse en Europese markt, en dat zou nu dus wel eens kunnen veranderen. Lenovo verkoopt momenteel alleen smartphones in Azië. Lenovo krijgt er in één klap twee grote markten bij, en als het bedrijf haar telefoons scherp prijst denk ik dat er zeker marktaandeel te behalen valt.

Motorola blijft vooralsnog overigens gewoon als merknaam bestaan. Nieuwe telefoons krijgen wellicht een andere naam mee, Nutech suggereert bijvoorbeeld ‘Motorola by Lenovo’. En hoe zit het met de recente Moto telefoons, de X en G? Lenovo belooft die toestellen te blijven ondersteunen, maar ik ben erg benieuwd of ze die cleane interface en snelle Android-updates intact laten.

Wat vinden jullie van deze overname?

Bron: Nutech

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter