Review Smappee, een alternatief voor Toon (eneco)
Op zoek naar een alternatief voor bijvoorbeeld de TOON van Eneco?
Inmiddels zijn er verschillende energiemaatschappijen die hun eigen Energiemonitor hebben. Oxxio met hun Energiemeter en Eneco met TOON bijvoorbeeld. Allemaal leuke gadgets, maar dan moet dat wel jouw energieleverancier zijn. Daarnaast vraag ik mij af op het handig is als je bijvoorbeeld blokverwarming hebt. Ik heb inmiddels een paar weken Smappee in gebruik en ik ben hier over het algemeen positief over. Lees verder om te weten waarom?
Alternatief voor andere energiemeters
Zoals ik al schreef, het is een goed alternatief. Je hoeft niet een specifieke energieleverancier te hebben en je kan hem eenvoudig installeren zonder iets te moeten ‘verbouwen’. Dat betekent dus dat je hem ook weer heel eenvoudig kan deinstalleren als je bijvoorbeeld gaat verhuizen of hem in een ander huis wilt gebruiken. Daarnaast vind ik dat de Smappee meer kan dan bijvoorbeeld de TOON. Hij kan namelijk apparaten afzonderlijk van elkaar meten, waardoor je goed inzichtelijk krijgt wat een apparaat verbruikt. Daarnaast kan je door gebruik te maken van de Comfort Plug op afstand apparaten uit en aanzetten. Eerlijk gezegd kost dit allemaal nog wel wat moeite en werkt het nog niet ideaal, maar dit kan naar mijn inziens alleen nog maar beter worden. Ter introductie zie hier de video van Smappee waarin zij uitleggen wat het is en hoe het werkt:
http://youtu.be/NNASDQNObm8
Installatie van de Smappee
Dit ging vrij eenvoudig. Smappee is een mooi apparaatje wat niet zou misstaan in de woonkamer, maar over het algemeen zal hij in de meterkast hangen, omdat je hem moet aansluiten op energiekabel die je meterkast ingaat. Als je gewoon stap voor stap de installatie-instructie leest (Ook voor mij een opgave, ik ben tenslotte een man) moet dit geen problemen opleveren. Zelf had ik wel even moeite met het bedenken of ik een eenfasige of driefasige aansluiting thuis had, maar als je naar de duidelijke instructiefilmpjes en je eigen meterkast kijkt, kan dit niet fout gaan. Overigens is het ook ongevaarlijk om de Smappee te installeren, je hoeft nergens draden los te maken of iets anders doen onder spanning. Je gebruikt een klem die je om een draad klemt. Vervolgens moet je een aantal stappen doorlopen om de Smappee in je netwerk mee te laten doen.
Nadat je dat hebt gedaan installeer je de app op je iOS of Android apparaat, ook dit spreekt voor zich. Het mooie is dan dat je vrij wel gelijk te zien krijgt wat je stroomverbruik is in de app. Naast de app kan je ook online via My Smappee naar je energieverbruik kijken.
Als ik kijk naar wat beter kan met de Smappee is dat wellicht het wifi signaal van de Smappee. Ik heb een verschrikkelijk huis als het over wifi signaal gaat, dit komt mede door een mozaïeke spiegelwand die mijn vrouw gemaakt heeft, dus wellicht niet heel objectief, maar de Smappee staat in de meterkast waar over het algemeen het bereik al wat minder is. Hierdoor is het lastig voor de Smappee om de router in de woonkamer te bereiken bij mij thuis. Dit probleem heb je natuurlijk niet als de router ook in de meterkast staat. Smappee moet verbinding kunnen maken met je netwerk en verbinding houden om zo de gegevens door te geven, zodat jij ze kan zien op de app.
Comfort Plug
Deze kreeg ik bij het review model om uit te testen. De installatie hiervan ging ook vrij eenvoudig. Helaas doordat ik een dramatisch bereik heb in mijn woning, is het mij niet gelukt om deze comfort plug in de ‘lucht’ te houden. Toch werkt het prima. De plug steek je in het stopcontact en vervolgens kan je er een stekker van een apparaat of een stekkerdoos in stoppen. Hierdoor kan je dus via de app deze plug uitschakelen waardoor alle apparaten die in deze plug zitten uitgezet worden.
Energie meten per apparaat
Dit is iets waardoor de Smappee er uit springt in vergelijking met de concurrenten. Je kan zelf apparaten toevoegen zodat hij bij kan houden hoeveel energie zo’n apparaat verbruikt. Bijvoorbeeld mijn kruimeldief die in een oplaadstation staat. Als je dit handmatig moet doen en met al je apparaten in huis, kost je dat wel een zondagmiddag. Je moet namelijk zoveel mogelijk alle andere apparaten uitzetten in huis en vervolgens meerdere malen HET apparaat uit en aanzetten. Als je dit gedaan hebt zal je er wel veel profijt van hebben, want dan heb je wel een hele gedetailleerde weergaven wanneer en hoeveel energie elk apparaat verbruikt. Maar zoals je leest dit vraagt wel veel energie van de gebruiker.
Automatisch herkenning
Dit was de feature waar ik zeer enthousiast van werd, van te voren. Na ongeveer de eerste 24 uur komen de eerste automatisch herkende apparaten te voorschijn in de app. Aan de hand van het energieverbruik en de tijdstippen wanneer dit verbruikt is, zou je dan moeten kunnen herleiden welk apparaat dit geweest is. Dit is in de praktijk heel lastig, omdat Smappee nog niet in staat is om heel precies te meten wanneer het om hetzelfde apparaat gaat. Hierdoor krijg je dat een apparaat heel vaak uit en aan gaat, volgens Smappee, wat in de praktijk natuurlijk niet het geval is. Ik heb ongeveer 50% van de apparaten kunnen herkennen en kunnen verwerken en de andere blijven een raadsel voor me. Dit is dus iets wat Smappee zou kunnen verbeteren, wellicht kunnen ze een soort van standaards levenswijze van apparaten toevoegen aan het herkenningssysteem waardoor het al weer wat makkelijk wordt om ze te herkenning, bijvoorbeeld in de vorm dat zij suggesties geven.
De App
De app net even anders dan je misschien zou verwachten. Het startscherm bestaat uit 3 bollen. 1 bol is voor het actuele energieverbruik, de blauwige bol is voor sluimerenergie en de gele voor solar. Helaas heb ik geen zonnepanelen dus heb ik dit niet kunnen testen.
Als je bijvoorbeeld de waterkoker aanzet, zie je binnen enkele seconden de meter omhoog schieten. Dit is grappig om te zien en tegelijkertijd maakt het je bewust van energie. Verder kan je het verbuik zien van de gehele dag of verder terug. Handig om te zien of er ergens winst is te behalen. Wat mij betreft vond ik sluimerenergie wel iets wat mij uitdaagde. Dit is energie wat als het waren altijd wordt verbruikt, dit komt door bijvoorbeeld opladers die heel de dag in het stopcontact zitten. Ik merkte aan mezelf dat ik graag dit getal omlaag wilde hebben. Hierdoor liep ik heel de dag opladers en andere van dat soort dingen uit het stopcontact te halen. Plots krijg ik een pushbericht van Smappee: ” Proficiat! U heeft een Award voor Sluimerverbruik verminder met 3% verdiend!” U begrijpt wel, ik ben nog fanatieker aan het worden.
De app werkt verder prima en zonder problemen, hij is nog wat somber misschien, maar doet wat hij moet doen.
Conclusie Smappee
Dit was wel mijn eerste ervaring, naast TOON, om mijn energieverbruik te monitoren. Smappee heeft wel wat verbeterpunten, maar toch ben ik enthousiast en blij verrast. Doordat de installatie eenvoudig is en alles snel werkt, heb je al 1 punt gewonnen bij mij. Daarnaast vind ik sterke punten dat je per apparaat kan bekijken wat het energieverbruik is en de Comfort Plug.
De verbeterpunten zitten hem zeker nog in het automatisch herkennen van apparaten en de app. De app is niet slecht, maar mag wat uitgebreider, wellicht zou er ook nog wat meer detail aan het energieverbruik per apparaat kunnen worden besteed. Als je energie wilt meten en je wilt een apparaatje wat los staat van een energieleverancier dan is Smappee echt wel een goede optie. Hij kost momenteel 199 en is via hun website te koop. Om aan te geven dat ook grote partijen er wel van overtuigd zijn, blijkt uit het feit dat Apple de Smappee vanaf heden ook in hun Apple Stores aanbiedt voor dezelfde prijs. Online is hij vooralsnog alleen bij Smappee zelf te bestellen.
Labels:energie, energie app, energiemonitor, smappee
Trackback van jouw site.