Review: Sony Smartband (SWR10)
In deze review lees je mijn ervaringen met de Sony Smartband (SWR10). Deze wearable meet hoe je leeft en laat deze gegevens zien in een (Android)-app. Hij is waterdicht, beschikt over Bluetooth en NFC en kost zo’n 65 euro. Hoe bevalt deze slimme armband?
Wat is de Smartband (SWR10)?
De Sony Smartband (SWR10) is een armband met een zogenoemde ‘core’. Deze core doet al het werk, de armband is alleen voor het draaggedeelte en zorgt ervoor dat de core droog blijft bij bijvoorbeeld een regenbui, waardoor het geheel een IP58 certificering mag dragen. De core is uit de armband te klikken, waardoor zowel de armbandjes als de core verwisselbaar zijn. Via allerlei sensoren en de connectie met mijn smartphone (die via Bluetooth tot stand komt) meet de Smartband hoe ik leef. Hij geeft in een Android-app onder andere informatie over mijn slaapgedrag, hoeveel stappen ik per dag zet en hoelang ik wat op mijn smartphone doe.
Tevens is het mogelijk om meldingen van mijn toestel naar de Smartband door te sturen, zodat de band gaat trillen wanneer ik bijvoorbeeld gebeld of gesms’t word. Hieronder vertel ik je hoe het installeren van de Smartband in zijn werk gaat.
Installeren
Wanneer je de Smartband uit de doos haalt en voor het eerst aanzet zul je hem wellicht eerst moeten opladen. Wanneer hij opgeladen is dien je hem te koppelen aan je smartphone, welke op Android 4.4 KitKat dient te draaien. De Smartband werkt dus niet meer toestellen die een lagere versie draaien, en ook niet met iPhones, BlackBerry’s of Windows Phone apparaten. Het koppelen gaat via NFC (Near Field Communication) of Bluetooth, waarna een verbinding tot stand wordt gebracht. Op je telefoon wordt de Google Play Store geopend en zul je twee applicaties moeten installeren voordat je aan de slag kunt. Eenmaal geïnstalleerd kun je beginnen met het instellen van de Smartband. Wil je dat hij gaat trillen als je een belletje krijgt? Vink het aan. Probeer je dagelijks een x aantal stappen te zetten? Geef het aan en in de app zie je je vorderingen. Het instellen gaat erg eenvoudig en wanneer je klaar bent is de Smartband klaar voor gebruik.
De Smartband
Onderaan deze review vind je alle foto’s van de Smartband, welke – zoals men zegt – meer duidelijk maken dan woorden. Afijn, de armband zelf is erg licht, zit goed en is gemaakt van flexibel rubber. Elke Smartband (SWR10) wordt geleverd met twee bandjes, een kleinere en een grotere. De band is te verstellen door middel van gaatjes, net zoals een riem. In verschillende winkels en online zijn losse bandjes te koop (in 9 verschillende kleuren en verschillende maten), welke gemiddeld zo’n €9 per stuk kosten. Concluderend kan ik zeggen dat ik de Smartband erg fijn vind zitten, hij is licht, valt door zijn strakke uiterlijk niet echt op en is erg aanpasbaar. Op naar Lifelog, de applicatie die laat zien wat de Smartband allemaal registreert.
Wat wel even handig is om te vermelden; de Smartband (SWR10) is niet zoals sommige wearables die geheel op je sportgedrag gericht zijn. Zo meet de Smartband wel hoeveel kilometer je in een bepaalde tijd gerend heb, maar diepere zaken niet. Hier dien je een applicatie als Runtastic (PRO) voor te gebruiken, mocht je zulke gegevens willen weten.
Accuduur
Gemiddeld kan ik 4 á 5 dagen met de Smartband vooruit voordat hij leeg is. Opladen gaat via Micro-USB en binnen een uur is hij weer helemaal opgeladen, lekker snel dus.
De Lifelog-app
De core doet dus het werk, de armband zorgt voor het draaggemak en de Lifelog-app rond het rijtje af; hij laat alle gegevens zien die verzameld zijn. De app – die dus alleen beschikbaar is voor Android 4.4 KitKat-apparaten – is strak, overzichtelijk en doet wat hij moet doen. De bovenste helft van het scherm wordt ingenomen door een tijdlijn waarop je precies kunt zien wat je hoe laat hebt gedaan. De onderste helft van het scherm al je activiteiten en doelen weer in blokjesvorm. Wanneer je op zo’n activiteit – bijvoorbeeld calorieën, zie screenshot hieronder – klikt geeft hij meer informatie. Je kunt in de applicatie precies instellen wat de core allemaal wel en niet moet registreren, wat het geheel erg aanpasbaar en persoonlijk maakt. Naast het tellen van mijn stappen, het meten van mijn slaapgedrag, etc. kan ik ook duidelijk zien wat ik de hele dag door op mijn smartphone doe. Zo ben ik erachter gekomen dat ik soms (lees: bijna dagelijks) wel erg lang/veel op social media te vinden ben, waar ik iets aan wilde veranderen. Ik heb in de app aangegeven dat ik gewaarschuwd wil worden als ik mijn dagelijkse ‘social media limiet’ bereikt heb, wat Lifelog keurig deed. Al met al ben ik erg te spreken over de applicatie, al is het wel jammer dat hij alleen met Android 4.4-toestellen overweg kan.
Andere apps en mogelijkheden
Naast de Lifelog-app zijn er diverse toepassingen voor de Smartband. Zo is het mogelijk om de band te laten trillen als hij buiten bereik van je telefoon komt, zodat je laatstgenoemde niet vergeet. Zoals ik al eerder noemde kun je ook instellen dat de Smartband gaat trillen als je een melding op je telefoon ontvangt, bijvoorbeeld een sms’je. Het is ook mogelijk om profielen aan te maken, bijvoorbeeld ‘nacht’. Stel de tijden in (bijvoorbeeld 23:00 – 8:00) en de smartband staat op stil (lees: hij trilt niet bij meldingen, etc.). Hij trilt dan alleen als slimme wekker, mocht je dat ingesteld hebben. Dit zijn toepassingen die goed werken. Diensten die minder goed werken zijn bijvoorbeeld het regelen van muziek en de actiecamera. Door op de band te tikken kun je de muziek die op je telefoon wordt afgespeeld onder andere pauzeren of naar een volgend nummer laten gaan. Echter werkt dit tikken matig en registreert de band vaak aanrakingen als tikken, waardoor mijn muziek alle kanten opging. Ook de actiecamera werkt niet naar behoren.
Conclusie
De Sony Smartband (SWR10) is een toffe accessoire, al betwijfel ik hoe groot de doelgroep voor dit product is. Mensen die willen weten hoe (gezond) ze leven en wat ze de hele dag doen zullen erg blij zijn met de Smartband, maar interesseert dit je niet dan is deze wearable niets voor jou. Zelf val ik een beetje tussen deze twee categorieën. Ik vond het de eerste twee weken erg interessant, maar daarna verloor ik de gadget wat uit het oog en droeg ik hem minder. Ik weet zelf ook niet zo goed wat ik met de verzamelde gegevens moet.
Afijn, over de Smartband zelf ben ik erg tevreden en dit geldt ook voor de Lifelog-app. Met een huidige verkoopprijs van 65 euro zul je met de Smartband (SWR10) geen miskoop doen, maar bedenk van tevoren wel goed of het echt iets voor je is.
Foto’s Sony Smartband (SWR10)
Hieronder vind je de foto’s van de Sony Smartband (SWR10). Klik op een afbeelding voor een vergroting.
Labels:accessoire, accessoire review, review, Sony, wearable
Trackback van jouw site.
Sandra Straatman
| #
Beste Rens,
IK heb je artikel zitten lezen omdat ik zelf op zoek ben naar iets zoals de swr10. Mijn oog was er al opgevallen vanwege de prijs en het feit dat het ding volgens mij past in het plaatje dat ik voor ogen heb. Ik heb advies gevraagd die niet denkt dat het iets voor mij is, maar omdat jij de app daadwerkelijk hebt uitgetest zou ik ook graag jouw mening horen. Even in het kort mijn verhaal:
Ik heb een hersenbeschadiging, waardoor ik moeite heb met het vasthouden van routines. Een maand geleden is de Assist Helpt App gelanceerd, die welliswaar niet voor mijn doelgroep is bedacht, maar waar ik wel erg veel plezier van heb: De app waarschuwt mij zodra het tijd is om me met iets bezig te houden. (http://www.newnexusmobile.nl/assist-helpt-beste-app.html )
Het nadeel is nu dat ik steeds mijn smartphone bij de hand moet houden. Ik ben dan ook op zoek naar een betaalbaar middel dat mij waarschuwt zodra er een bericht van de Assist helpt app is. Ik wil zo min mogelijk poespas – ik hoef er niet mee te bellen, ik wil mijn slaapritme niet meten en mijn hartslag vind ik ook niet boeiend. Ik wil gewoon een signaal dat van mijn smartphone naar de armband wordt gestuurd.
Naar mijn idee is het negatieve advies dat ik tot nu toe heb gekregen vooral gebaseerd op het idee ‘hoe meer mogelijkheden, hoe beter’. Ik wil gewoon mijn telefoon ergens neer kunnen leggen en via een armband een signaal ontvangen.
De swr10 is niet duur, maar het blijft natuurlijk toch een hoop geld en daarmee ga je liever niet over één nacht ijs. Daarom wil ik weten of het signaal van de smartphone ook ontvangen wordt als ik bijvoorbeeld in een andere kamer ben of wanneer mijn smartphone veilig in de locker achter mij ligt. En of de Assist Helpt app ook daadwerkelijk op de swr10 zou werken, uiteraard.
Ik hoop dat je een antwoord op deze vragen kunt geven.
Alvast bedankt,
Sandra.
Reply
Nathan Okkerse
| #
Hoi Sandra,
wat betreft de verbinding van de smartphone en de SWR10 kan ik je vertellen dat hij net ver rijkt als jouw bluetooth signaal doet. Globaal genomen is dat in dezelfde kamer. Ligt een beetje aan de soort telefoon of het nog veel verder wordt. Hou ongeveer 10 meter in gedachte. Als hij in een locker achter je ligt (bijvoorbeeld 2 meter achter je) moet het geen probleem zijn, mits het natuurlijk een kluis is met wanden van 10 cm dik, dan komt het signaal waarschijnlijk niet door heen..
succes met je eventuele aankoop!
Reply
Sandra Straatman
| #
Bedankt voor je antwoord! Ik denk dat dit voor mij niet echt een goede keuze zou zijn. Heb je misschien een idee – wat een beetje betaalbaar blijft – waar ik meer aan heb? Het is zo’n enorme snelle wereld dat ik echt niet weet waar ik het beste om advies zou kunnen vragen…
Reply