Onderzoek: Nederlanders hebben weinig interesse in Google Glass

Onderzoeksbureau Multiscope heeft ruim duizend Nederlanders een aantal vragen gesteld over Google Glass, de slimme bril waarmee je onder andere foto’s kunt maken. Het resultaat? Het blijkt dat ‘wij’ best bang zijn voor deze wearable, waar we overigens niet meer dan 130 euro aan zouden uitgeven.

Onderzoek

Google Glass is een wearable van de internetgigant die heel langzaam de wereld moet veroveren. De laatste tijd is het wat stil rondom Glass, waarschijnlijk vanwege Android Wear (een besturingssysteem waar smartwatches van onder andere LG, Samsung en Motorola op draaien), maar dat weerhield Multiscope er niet van om een onderzoek uit te voeren onder 1008 Nederlanders. Weten ze wat Glass is, wat vinden ze van de bril met bijbehorende mogelijkheden en wat zouden ze maximaal voor deze gadget overhebben; zomaar een paar vragen die gesteld werden. De antwoorden zijn interessant, al zal Google ze waarschijnlijk niet zo leuk vinden.

Weinig interesse in Glass

Het blijkt namelijk dat 83% van de ondervraagde mensen geen interesse heeft in Google Glass. Als reden wordt onder andere opgenoemd dat men geen bril wil dragen of bang is dat zijn of haar privacy in het geding komt. Tevens zijn er mensen die de bril niet willen gebruiken omdat ze hem gevaarlijk of afleidend (bijvoorbeeld in het verkeer) vinden. Nog een nadeel van Glass? De ondervraagden denken dat je minder sociaal wordt omdat je naar een schermpje zit te koekeloeren en minder met je medemens gaat praten. Overigens hebben mannen meer interesse in de bril dan vrouwen, iets wat ik al had verwacht. Daarnaast nog een – niet erg schokkende – conclusie, jongeren tonen meer interesse in de wearable dan 50+’ers.

Privacy

Terugkomend op de privacy, maar liefst 41% van de ondervraagde mensen geeft aan bang te zijn voor hun privacy als ze de bril zelf dragen. Maar, hoe dan? Daarnaast zegt 75% van de mensen negatief te staan tegenover het gebruik van Glass door andere mensen. Ze zijn bang dat ze ongevraagd op foto of video kunnen worden gezet, daarom vindt 80% dat je op de hoogte moet worden gesteld wanneer je op beeld wordt vastgelegd. Dat er genoeg mensen zijn die de wearable niet (overal) willen zien blijkt uit de vraag of Glass geweerd mag worden in openbare ruimtes, 25% antwoordt namelijk ja.

Hoeveel heeft men over voor Glass?

Spoiler: een stuk minder dan de huidige verkoopprijs. Glass wordt momenteel in slechts twee landen verkocht, Amerika en Engeland. Officieel dan, via via kun je de bril natuurlijk overal laten bezorgen. Zo zijn er in Nederland ook enkele honderden mensen met Glass. In ieder geval, uit het onderzoek blijkt dat men gemiddeld tussen de 100 en 130 euro voor Glass wilt betalen. De huidige verkoopprijs van de wearable ligt met 1500 dollar een stuk hoger. Ik ben benieuwd of de ondervraagden dat wisten.

Wat ziet men in Google Glass?

De ondervraagden die wél interesse in Glass hebben denken over het algemeen dat het een handige gadget is. Zo lijkt het 51% wel gaaf om met de bril te navigeren, denkt 40% foto’s en 38% video’s veel te gaan gebruiken en 19% van de mensen heeft interesse in het versturen van e-mails met de bril. Het bijhouden van sociale media met Glass is een stuk minder populair, slechts 16% is van plan dit te gaan doen, mochten ze de bril hebben.

Conclusie

Over twee jaar loopt zo’n 15 procent van de mensen rond met zo’n gekke computerbril, denkt men gemiddeld. Wat vind jij van dit onderzoek? En hoe denk jij over Google Glass? Ik hoor het graag in de reacties onder dit artikel.

Via: Multiscope

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons