Review: Sony DSC-QX10
De Sony DSC-QX10 is een opzetlens voor je smartphone die betere kiekjes moet schieten dan de camera van je toestel. In deze review bekijk ik de 130 euro kostende accessoire, is hij het aanschaffen waard?
De Sony DSC-QX10 heeft een adviesprijs van 199 euro meegekregen maar is inmiddels te koop vanaf 129 euro, een interessante prijs. Sony’s assortiment telt ook de DSC-QX100, deze beschikt over betere specificaties en kost 330 euro. Goed, wat zit er allemaal in de doos van de QX10? Nou, naast de accessoire zelf krijg je ook een batterij, handleiding, opzetstukje om hem aan je smartphone te bevestigen, een Micro-USB kabel en een polsbandje.
Behuizing
Het prijsverschil tussen de QX10 en QX100 komt door drie punten. De lenskwaliteit en sensor van de QX10 zijn van mindere kwaliteit en de behuizing is gemaakt van plastic, waar zijn grotere broer een metalen body heeft. Laat ik beginnen met het laatste punt, de andere twee behandel ik hieronder. De QX10 is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit en zijn – naast het verschil in kleur – identiek. Ik heb het witte model getest, deze heeft een hippe champagne-achtige kleur lens. Het apparaatje is erg compact (62.5 x 62.5 x 33,3 millimeter) en weegt iets meer dan 100 gram. Hij is dus ideaal om mee te nemen en daar is hij dan ook voor bedoeld. De QX10 beschikt (aan de onderzijde) over een gat zodat hij op een monopod geklikt kan worden maar ook de mogelijkheid om een polsbandje te bevestigen ontbreekt niet. Verder telt hij een afneembare clip die – mits hij aan de QX10 bevestigd is – ervoor zorgt dat je hem op een telefoon kunt schuiven/klikken. Dit werkt eenvoudig en goed, precies zoals je mag verwachten.
De aan- en uitknop zit aan de bovenzijde, naast het NFC-logo. Wil je de QX10 verbinden met een ander apparaat dat deze technologie ondersteunt dan dien je hem op die plek te ‘connecten’. Aan de linkerzijkant vinden we de fysieke sluiterknop en de in- en uitzoomknoppen (T en W). De sluiterknop werkt prima, de zoomknoppen gebruikte ik met minder plezier. De QX10 beschikt over 10x optische zoom maar nauwkeurig (en stabiel) zoomen ging bij mij lastig met de kleine knoppen. Gelukkig kun je dit ook via de app doen (waarover later meer). Meer aan de onderzijde is een Micro-USB aansluiting te vinden, zo kun je de accessoire opladen of verbinden met een computer, om zo direct foto’s over te zetten. De aansluiting zit verstopt onder een heel naar klepje die je met veel precisie en geklooi dient te verwijderen.
Aan de achterzijde is een klepje te vinden, wanneer je deze verwijderd hebt tref je de (verwisselbare) batterij, Wifi-Direct codes en Micro-SD slot aan. Tijdens mijn testperiode kwam de QX10 over als een solide apparaat dat dankzij zijn beperkte afmetingen en gewicht een goede reisgenoot is. Dat de behuizing van plastic is is voor mij geen minpunt, het geheel voelt stevig aan en glimt niet.
De PlayMemories-app
De QX10 is los te gebruiken, al vind ik het zelf wat nutteloos. Je hebt namelijk geen beeld en schiet dus kiekjes op de gok. Gelukkig is er de Playmemories-applicatie, deze laat je je smartphone/tablet/etc. via Wifi-direct (of NFC) met de gadget verbinden. De installatie is een eitje en ook het verbinden zelf gaat goed. Ik zou kunnen uitleggen hoe het in zijn werk gaat maar de app spreekt voor zich, daarom laat ik het achterwege. Omdat de verbinding via Wifi-direct gaat treedt er soms een vertraging op wanneer ik de QX10 een aantal meter van mijn smartphone houd, al is dat te begrijpen.
Belangrijker is om te weten dat de connectie zeer stabiel is wanneer de QX10 op de telefoon bevestigd is. Het camerascherm in de app is overzichtelijk en voorzien van alle functies die je nodig hebt. Er zijn (on-screen, natuurlijk) knoppen voor in- en uitzoomen , een foto maken en het switchen tussen foto en video. Een tik op het scherm laat je focussen en er is een instellingenknop die je meer mogelijkheden toont. Zo kun je bijvoorbeeld de resolutie aanpassen en aan- of uitschakelen dat gemaakte foto’s worden doorgestuurd naar je smartphone. Tenslotte is er een vakje dat je galerij toont en je de optie geeft om een foto direct te delen.
De PlayMemories-app is hier (Android) en hier (iOS) te downloaden.
Foto’s
Zelf heb ik niet zoveel verstand van al die technische praat over zoekers en andere fotogerelateerde dingen. Alle technische specificaties van de DSC-QX10 vind je hier, ik beperk mij tot de standaard-dingen. Zo schiet hij kiekjes in maximaal 18 megapixels, beschikt hij over 10x optische zoom en optische beeldstabilisatie. Belangrijker vind ik hoe hij in de praktijk werkt. Ik ben erg tevreden over de kwaliteit, hij maakt duidelijk betere foto’s dan mijn smartphones. Bij voldoende daglicht zie je dat de foto’s die met de QX10 genomen zijn over meer detail beschikken dan foto’s die met bijvoorbeeld de Xperia Z2 of OnePlus One geschoten zijn. Wanneer het donkerder is zijn de foto’s ook prima, in tegenstelling tot bij veel smartphones. Ook gaaf is de aanwezigheid van optische zoom, iets wat bij praktisch alle mobiele telefoons ontbreekt. Het zoomen werkt goed, al verlies je – logischerwijs – wel aan kwaliteit. Echte fotografen zullen wellicht wat teleurgesteld zijn in de aanpasbaarheid van de gadget, middels de app kun je niet meer dan de ISO-waarde en belichtingscompensatie instellen. Zelf heb ik hier geen problemen mee, de automatische stand volstaat voor mij.
Omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden vind je hieronder een aantal kiekjes die ik met de QX-10 genomen heb. Meer foto’s – van zowel de gadget als testfoto’s – zijn helemaal onderaan te vinden. En ja, zoals je kunt zien is de QX-10 een prima ding om scherpe selfies mee te schieten. 😉
Conclusie
De Sony DSC-QX10 is een interessante gadget voor de fotograaf die niet altijd tevreden is met de kwaliteit van zijn smartphonekiekjes, maar ook niet wilt rondlopen met een forse camera. Deze accessoire werkt uitstekend samen met je smartphone en schiet beduidend betere foto’s dan mobiele telefoons. Hij beschikt over een solide behuizing, handige features als NFC en toch licht en compact. Het enige minpunt wat ik zo op kan noemen is dat hij stroom vreet, maar daar zijn oplossingen voor. Met een prijs van zo’n 130 euro vind ik het een leuk hebbeding voor de (amateur)-fotograaf.
Meer informatie en foto’s
Meer informatie over de Sony DSC-QX10 vind je hier. Hieronder vind je alle foto’s van de accessoire en natuurlijk die we ermee geschoten hebben. Laat je ons even weten wat jij ervan vindt?
Labels:accessoire, accessoire review, gadget, review, Sony
Trackback van jouw site.