Review: HP Chromebox (CB1-020ND)

De HP Chromebox draait op Google’s Chrome OS, is compact en goedkoop. Maar biedt deze 200 euro kostende computer genoeg waar voor zijn geld om hem aan te schaffen? Hier lees je mijn bevindingen.

Chromebooks en Chromeboxes zijn aan een flinke opmars bezig. Ze draaien op Chrome OS, een besturingssysteem dat erg eenvoudig in gebruik is. Chrome OS is in feite de browser Chrome met enkele apps, bijvoorbeeld een bestandsverkenner en rekenmachine. Chrome OS is ontworpen door Google en gemaakt om online (middels de Chrome browser) te functioneren. De SSD-schijf in een Chromebook of Chromebox is daarom 16GB of 32GB groot, Google wil graag dat je Drive gebruikt en geeft je bij aanschaf van een Chromebook of Chromebox daarom twee jaar lang 100GB opslagcapaciteit cadeau.
Het besturingssysteem is zeer licht, waardoor Chromebooks en Chromeboxes genoeg hebben aan instapspecificaties. Dit zorgt ervoor dat de apparaten compact en stil kunnen zijn en starten ze binnen 9 seconden op, zo belooft de internetgigant. Ook worden ze automatisch geüpdatet en beschikken ze over ingebouwde virusbeveiliging. Een pakket als Norton of Avast kopen is dus overbodig, aldus Google.

Inmiddels hebben fabrikanten als ASUS, HP, Samsung en Toshiba Chromebooks en Chromeboxes op de markt gebracht en ontdekken ook steeds meer consumenten deze producten. Voor mij de tijd om mijn Windows computer twee weken te verruilen voor de Chromebox (CB1-020ND) van HP.

Specificaties

De specificaties van de HP Chromebox (CB1-020ND):

  • Intel® Celeron® 2955U met Intel HD Graphics (1,4 GHz, 2 MB cache, 2 cores)
  • 4GB werkgeheugen (RAM)
  • 16GB interne opslagcapaciteit
  • Besturingssysteem: Chrome OS
  • 4x USB 3.0 poort
  • 1x audio-ingang
  • 1x audio-uitgang
  • 1x microfooningang
  • 1x HDMI-aansluiting
  • 1x DisplayPort-aansluiting
  • 1x 3-in-1 geheugenkaartlezer
  • High Definition Audio 5.1
  • Afmetingen: 12,6 bij 12,6 bij 3,9 centimeter
  • Gewicht: 640 gram
  • Krijgt stroom via een 65-Watt netvoedingsadapter
  • Bijzonderheden: bij aanschaf 100GB Google Drive opslag cadeau (2 jaar geldig)
  • Verkrijgbaar in de kleur wit (in andere landen ook in bijv. blauw en zwart)

20141006_070014

 

Design

De Chromebox is – zoals hierboven vermeld staat – erg compact en licht. Met het formaat van een wekker en een gewicht van een paar smartphones kun je hem bijna overal kwijt. Waar mijn Windows computer door zijn afmetingen en gewicht onder mijn bureau staat, heb ik de Chromebox in een hoekje op mijn bureau geplaatst. In Nederland wordt de Chromebox alleen in het wit verkocht, waar hij in andere landen ook in bijvoorbeeld de kleur blauw verkrijgbaar is. Zelf heb ik geen problemen met de witte behuizing, het is een neutrale kleur die de Chromebox nauwelijks doet opvallen.

Aan de achterzijde is een ventilatierooster te vinden, je moet er voor zorgen dat deze de ruimte heeft. Plaats je de achterkant tegen een muur aan dan kan de warmte niet weg, doe dat dus niet. Verder valt er weinig spannends te zeggen over het uiterlijk van de HP Chromebox. De aan- en uitknop zit aan de voorzijde, die verder plaats biedt aan twee USB 3.0 poorten en een kek stickertje. De rechterzijkant is leeg, de linkerzijde huisvest een geheugenkaartlezer en een slot om een veiligheidskabel te bevestigen. De achterzijde is voorzien van nog eens 2 USB 3.0 poorten, een HDMI-aansluiting, een DisplayPort-aansluiting, in- en uitgang voor audio, poort om de stroomkabel in de steken en Ethernet 10/100Base-T poort.

Installatie

Het installeren van deze Chromebox ging als een speer. Ondanks dat dit mijn eerste ervaring met een Chromebox en Chrome OS was, was ik binnen vijf minuten klaar. Ik haalde de Chromebox uit de verpakking, zette hem op mijn bureau, sloot hem aan op mijn monitor, toetsenbord en muis en deed de stroomkabel in het stopcontact. Ik zette hem aan, doorliep de installatieprocedure (lees: verbinden met mijn Wifi-netwerk en aanmelden met mijn Google-account) en activeerde de 100GB Drive. That’s it.

Zelfs mijn moeder – één van de grootste digibeten die ik ken – zou dit zonder hulp in een kwartier gered hebben.

toevoegen

Dagelijks gebruik

Na twee weken gebruik te hebben gemaakt van de Chromebox gaat de terugkeer naar mijn Windows computer mij zwaar vallen, dat weet ik zeker. De Chromebox heeft mij enorm verrast, al heb ik toch ook wat puntjes van kritiek. Laat ik beginnen met de positieve punten.

  1. De Chromebox start inderdaad binnen enkele seconden op. Dan voer ik mijn Google-wachtwoord in en kan ik direct aan de slag. Zo fijn!
  2. Het apparaat is stil. In mijn kamer is het – op de tikgeluiden van mijn toetsenbord na – stil. Toch hoor ik de Chromebox niet. Bij zwaar gebruik, bijvoorbeeld het downloaden of openen van een groot bestand, zoemt hij zachtjes. Over het algemeen hoor je de Chromebox niet en ik kan mij niet voorstellen dat iemand dat een minpunt vindt.
  3. De prestaties zijn dik in orde. Kijk, een Chromebox kan eigenlijk niet veel. Alles gebeurt in de Chrome browser, op wat mini apps na. De hardware hoeft geen rekening te houden met zware programma’s of multiplayer games, alleen met een browser. De aanwezige 1,4Ghz dualcore Intel Celeron processor en 4GB werkgeheugen zijn dus ruim voldoende om een goede ervaring te bieden. Ik kan mij niet herinneren dat ik de afgelopen weken ergens op heb moeten wachten, het systeem draait gewoon soepel.
  4. De eenvoud van Chrome OS. Bij de installatie log je in met je Google-account en klaar is Kees (of in dit geval, Rens). Mijn bladwijzers, voorkeuren en geïnstalleerde Chrome-apps als Pushbullet en Pocket zijn direct gesynchroniseerd en aanwezig in de browser. En waar veel mensen nog geen vijftig procent van hun Windows of Apple computer ontdekt hebben ben je na tien minuten volledig op de hoogte van Chrome OS. Het besturingssysteem kent geen ingewikkelde procedures, lastige programma’s en honderden opties. Het is een browser met enkele mini-apps en een simpel instellingenmenu. Iedereen kan het snappen en gebruiken. Tevens word je niet lastiggevallen met zaken als virusbeveiliging, systeemupdates die geïnstalleerd moeten worden of upgrades van programma’s; virusbeveiliging is ingebouwd en de Chromebox wordt automatisch geüpdatet.
  5. De integratie met Google diensten is (logischerwijs) erg diep. Het besturingssysteem is door Google ontwikkeld en wanneer je veel gebruik maakt van Google-services als Gmail, Keep en Foto’s merk je hoe goed die in Chrome OS verwerkt zijn. Waar sommige ‘apps’ niet meer zijn dan snelkoppelingen naar de browser (bijvoorbeeld YouTube), zijn er daadwerkelijke applicaties voor Foto’s en Gmail offline.

HPChromebox

Toch heb ik in de testperiode ook dingen opgemerkt die ik jammer vind. Zo is die 100GB Drive opslag erg leuk, maar had ik ook graag een grote SSD-schijf in de Chromebox gezien. Na de installatie was er van die 16GB namelijk nog maar 8,7GB beschikbaar en dat is wel erg weinig. Aan de andere kant is geen geen storend probleem en kun je voor 200 euro weinig anders verwachten. Ik heb het opgelost door er een USB-stick met aardig wat gigabytes in te steken, hier gaat de Chromebox goed mee om.

Zo’n Chromebox of Chromebook is echt een Google-product en daar moet je wel voor openstaan. Maak je niet of nauwelijks gebruik van Google diensten, wil je je bestanden niet opslaan in Drive en vind je Chrome geen fijne browser dan is het volkomen logisch dat je een Chromebox of Chromebook niks vindt. Verder is Chrome OS een erg beperkt systeem. Wil ik in de Foto’s app een afbeelding bijsnijden dan kan dat, al kan ik dan niet zien hoeveel pixels het bestand wordt. Dat soort dingen, die kleine punten, zorgen ervoor dat ik alsnog mijn Windows laptop erbij moet pakken en dat is jammer. Dit zijn echter softwarematige punten waar Chrome OS de schuldige van is, niet HP.

Conclusie

De Chromebox heeft mij echt verrast. Hij is compact, snel, stil en beschikt over alle aansluitingen die ik nodig heb. De installatie en het gebruik van de Chromebox is enorm simpel en dus een product dat iedereen kan gebruiken, ook mensen met weinig verstand van computers. Wel lever je je volledig over aan Google, iets wat niet iedereen fijn zal vinden. Tevens is Chrome OS een systeem met beperkte mogelijkheden, programma’s en diensten die beschikbaar zijn voor Windows en Apple computers zijn er wellicht niet voor de Chromebox en Chromebook.

De HP Chromebox kan mijn Windows computer (nog) niet vervangen, maar ik heb hem met veel plezier gebruikt. Voor wie een eenvoudige computer zoekt om mee te internetten is deze Chromebox een uitstekende keuze. Voor 199 euro vind ik dat je een hoop waar voor je geld krijgt. De HP Chromebox (CB1-020ND) is onder andere verkrijgbaar via de webshop van HP zelf.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s van de HP Chromebox (CB1-020ND), evenals diverse screenshots van Chrome OS.

HPChromebox

Wat zit er allemaal in de doos? Nou, dit.

20141006_070101

De zijkanten, schuin.

20141006_070032

Slot om een kabel in te steken en de Chromebox zo ergens aan vast te zetten (links) en 3-in-1 geheugenkaartlezer (rechts).

20141006_070022

De verschillende aansluitingen aan de achterzijde, met daarboven de fan.

20141006_070014

Nog een keer de aansluitingen, uiterst links de stroomvoorziening.

20141006_070000

De voorzijde huisvest naast twee USB 3.0-poorten ook een kekke sticker en de aan- en uitknop.

20141006_065938

De bovenzijde. Lekker strak!

 

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter