Review: LG G Watch R

De LG G Watch R kan gezien worden als een ronde opvolger van de G Watch. Het horloge draait op Android Wear, heeft onder meer een hartslagmeter en moet een accuduur van enkele dagen bieden. Hij kost zo’n 250 euro en om te kijken of hij dat bedrag waard is, heb ik hem twee weken getest. Mijn bevindingen lees je hier.

Verschillen LG G Watch / G Watch R

In juli 2014 bracht LG zijn eerste Android Wear-smartwatch op de markt: de G Watch. Begin november volgde de G Watch R, welke in deze review besproken wordt. Om het geheugen op te frissen eerst even de belangrijkste verschillen tussen de G Watch en de R-versie. Qua specificaties zijn de twee modellen grotendeels gelijk, maar de R heeft in tegenstelling tot de normale G Watch een hartslagmeter. Qua design valt het verschil direct op: de G Watch is vierkant, de R rond. Ook de fysieke, ronde knop en de andere horlogeband vallen op. Tenslotte beschikt de G Watch R over een OLED-display, waar de normale G Watch voorzien is van een LCD-exemplaar. De G Watch R lijkt dus meer op een traditioneel horloge en beschikt over betere specificaties. Dit brengt echter wel een prijskaartje met zich mee, want hij is met 250 euro een stuk duurder dan de 110 euro kostende G Watch.

Het ontwerp en display

De LG G Watch R lijkt verdacht veel op een traditioneel horloge, wat ik positief opvat. De ronde kast, fysieke knop aan de zijkant en ring rondom het scherm maken de smartwatch minder ‘nerdy’ dan zijn vierkante broer. Wel is hij wat fors, vergelijkbaar met een groot mannenhorloge. Ga je dieper in op de details, dan vallen een paar zaken op. Zo is het horloge degelijk, maar de afwerking weinig bijzonder. De kast is geheel zwart, de ring is alleen voor de show aanwezig en ook aan de knop draaien heeft geen functie. Wel kun je het scherm activeren of in sluimerstand zetten door de knop in te drukken, maar dit kan ook bewerkstelligd worden door simpelweg op het scherm te tikken. Door de knop lang ingedrukt te houden, kom je bij het instellingenmenu, dat is wel handig. Fijn is dat het horloge water- en stofbestendig is, waardoor je hem gewoon om kunt houden bij het douchen. Ga er echter niet mee zwemmen, waterdicht (dat is wat anders dan waterbestendig, ja) is hij namelijk niet.
Het meegeleverde 22-millimeter bandje is van nepleer en maakt weinig indruk. Hij ziet er oké uit maar voelt wat goedkoop aan, zeker bij het om- en afdoen van het horloge. Gelukkig kan het bandje eenvoudig verwisseld worden voor elk ander 22-millimeter bandje, om de G Watch R zo naar eigen smaak af te stellen.

algemeen

Het scherm meet 1,3″ en dat is naar mijn mening groot genoeg voor een smartwatch. Het OLED-paneel telt 320 bij 320 pixels, wat voor scherp beeld zorgt. OLED heeft als voordeel dat het geen achterliggend licht uitstraalt, waardoor zwart er mooi donker uitziet en de accu gespaard wordt in vergelijking met LCD-schermen. Het display zelf reageert goed op aanrakingen, al gaat het vegen soms wat lastig door de opstaande randen. Waar de concurrerende  Motorola Moto 360 onderaan het scherm een zwart randje met sensoren heeft, is het LG gelukt om deze sensoren in de behuizing weg te werken, waardoor de G Watch R ‘s werelds eerste volledig ronde horloge is. Dit verklaart overigens ook (deels) waarom de kast van de smartwatch wat forser is dan gebruikelijk.

Android Wear

Het besturingssysteem Android Wear is nog volop in ontwikkeling en is nog niet geoptimaliseerd voor de Nederlandse taal. Staat je telefoon in het Engels, dan kun je een hele hoop met het horloge. Stemopdrachten als ‘agenda for today’, ‘set an alarm’ en ‘start Play Music’ laten je snel en gemakkelijk zaken uitvoeren. De meeste Nederlanders hebben hun smartphone echter in het Nederlands ingesteld en dan kan Android Wear (lees: het horloge) een stuk minder. De meeste stemopdrachten werken niet in het Nederlands, waardoor je de smartwatch vooral moet bedienen via veegbewegingen en tikjes. Android Wear is een besturingssysteem met potentie, maar kan in de Nederlandse taal lang niet al zijn kunstne vertonen.

7

Hartslagmeter

Zoals eerder gezegd, heeft de G Watch R de beschikking over een hartslagmeter. Deze is verwerkt in de onderzijde van het horloge, om een zo accuraat mogelijke meting te geven. Via het ‘Ok Google’ menu kun je met een paar klikken en vegen de hartslagmeter activeren, maar dit is wat omslachtig en verre van ideaal wanneer je écht je hartslag wilt meten, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Als niet-sporter zie ik het nut van de hartslagmeter niet echt, maar er zijn ongetwijfeld mensen die blij zijn dat hij aanwezig is op het horloge.

Prestaties en accuduur

Het horloge beschikt over een Qualcomm Snapdragon 400 processor, welke oorspronkelijk bedoeld is voor goedkopere smartphones. De chipset is te vinden in onder meer de Motorola Moto G. In de G Watch R wordt de processor bijgestaan door 512MB werkgeheugen, wat er samen voor zorgt dat het horloge bijzonder soepel draait. De hardware is krachtig genoeg om het eenvoudige Android Wear-besturingssysteem met voldoende snelheid aan te sturen en zaken als haperingen of vastlopers heb ik dan ook niet meegemaakt. Overigens is er ook 4GB aan opslagcapaciteit aanwezig, waar het systeem ongeveer 1GB van inneemt. De resterende capaciteit kan gebruikt worden om applicaties op te installeren uit de Play Store.

De accuduur van de LG G Watch R is goed te noemen. Ik maak gebruik van de ‘always on’ functie, wat betekent dat het display altijd aanstaat in gedimde modus. Meldingen die binnenkomen op mijn smartphone verschijnen op het horloge en ik gebruik hem de hele dag door. Ik kan zo’n drie dagen op een acculading doen. Opladen doet de smartwatch via een meegeleverd dockingstation, welke – net als de onderzijde van het horloge – over vier magnetische connectoren beschikt. Het laden neemt ongeveer anderhalf uur in beslag, dan is het horloge weer vol.

opladen 1

Conclusie

De LG G Watch R is misschien wel de mooiste Android Wear-smartwatch op de markt, al is de afwerking niet zo verfijnd als bij traditionele horloges in deze prijsklasse. De water- en stofdichtheid, goede accuduur en display kunnen op een positieve waardering rekenen, al ben ik (nog) niet overtuigd van de aanwezige hartslagmeter. Android Wear is een interessant besturingssysteem, maar is voor wie zijn telefoon in het Nederlands ingesteld heeft staan, nog beperkt qua mogelijkheden. Met een prijskaartje van 250 euro is de G Watch R een stuk duurder dan de originele G Watch en concurreert hij met de Motorola Moto 360 (230 euro) en Sony Smartwatch 3 (220 euro). De LG G Watch R is een prima keuze, maar volledig aanraden doe ik hem pas wanneer Android Wear compleet in het Nederlands werkt en het horloge rond de tweehonderd euro kost.

Laat je even wat jij van de G Watch R vindt? Ik hoor het graag in de reacties onder deze review.

Foto’s

Hieronder vind je een aantal foto’s van de LG G Watch R, het Android Wear besturingssysteem en aanverwante zaken.

 

 

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons