Review: Samsung Galaxy S6 Edge

De Samsung Galaxy S6 Edge is een high-end smartphone met die opvallende, gebogen schermranden. Maar voegen die wat toe? En hoe bevalt de S6 Edge bij normaal gebruik? Ik heb de telefoon drie weken getest en mijn ervaringen voor jullie op papier gezet.

De S6 Edge is Samsung’s duurste smartphone tot nu toe: de goedkoopste uitvoering is 849 euro schoon aan de haak. De duurste variant kost je zelfs 1049 euro. Voor dat geld wil je wel een uitstekende smartphone en om te kijken of de S6 Edge dat ook echt is, heb ik hem aan een uitgebreide review onderworpen. Wil je hem kopen, check dan onze vergelijker.

Belangrijkste specificaties

  • 5,1″ QHD-scherm (2560 bij 1440 pixels)
  • Samsung Exynos 7 Octa (7420) processor
  • 3GB werkgeheugen
  • 32GB/64GB/128GB opslagcapaciteit (niet uitbreidbaar)
  • 16 megapixel camera (achterzijde)
  • 5 megapixel camera (voorzijde)
  • Android 5.0 Lollipop
  • 2600 mAh accu (niet verwisselbaar)

Ontwerp

De Galaxy S6 Edge is qua uiterlijk een opvallend toestel. De gebogen schermranden laten de telefoon futuristisch ogen en de geringe dikte van slechts 7 millimeter vergroot dat effect. De S6 Edge heeft een glazen behuizing met aluminium randen en voelt aan als een high-end product. Wel is de achterkant erg gevoelig voor vingerafdrukken en stof. De volumeknoppen aan de linkerkant van de telefoon zitten naar mijn mening te hoog en het is jammer dat de cameralens aan de achterkant wat uitsteekt. Het toestel ligt zo nooit vlak op tafel en bovendien is de kans groter dat de lens beschadigingen oploopt. De meningen over de knoppen onder het scherm verschillen, maar zelf kan ik er mee leven. Daarnaast is de thuisknop voorzien van een vingerafdrukscanner waar je de telefoon mee kan ontgrendelen. De vingerafdrukscanner werkt uitstekend en ik vind het een waardevolle toevoeging.

20150504_165517

De gebogen schermranden voegen qua design verder niets toe: de mogelijkheden zitten in de software. Zelf vind ik de gebogen randen vrij storend omdat de telefoon niet lekker in de hand ligt. De scherpe metalen randen prikken in je hand en het verschil qua ‘feel’ met de normale Galaxy S6 is groot. Zowel de S6 als de S6 Edge hebben geen Micro-SD kaart slot en verwisselbare accu aan boord. Het nieuwe ontwerp kan worden aangewezen als de schuldige en alhoewel sommige gebruikers er niet wakker van liggen, zijn er ook genoeg mensen die het als grote minpunten ervaren.

Scherm

Het 5,1″ display telt 2650 bij 1440 pixels. Door de hoge resolutie oogt het display haarscherp, al kun je discussieren of Full-HD (1920 bij 1080 pixels) niet scherp genoeg is. De extra pixels voegen over het algemeen niets toe en vergen meer van de processor en accu.
De telefoon heeft verschillende standen om het AMOLED-beeldscherm naar jouw wens aan te passen. Standaard oogt het scherm oververzadigd, maar je kan er ook kiezen om het meer natuurgetrouw weer te geven (basis-stand). Zelf prefereer ik de stand ‘aanpasbaar display’, die tussen de twee eerder genoemde standen inzit. De kijkhoeken, helderheid en andere standaard zaken zijn dik in orde. Al met al ben ik dan ook zeer tevreden over het beeldscherm.

De Edge-randen voegen qua schermervaring weinig toe. Applicaties maken geen gebruik van de feature en met typen, browsen, etc. merk je geen verschil. Veeg je vanaf de schermrand naar binnen dan voel je wel dat het iets anders gaat dan bij andere smartphones. Een verbetering of verslechtering wil ik het echter niet noemen.
De Edge-softwarefunties die Samsung heeft ingebouwd bespreek ik verderop in deze review.

20150504_165536

Camera’s en geluid

De 16 en 5 megapixel camera’s zijn van ongekende klasse. De foto’s die bij daglicht zijn genomen ogen scherp, ook bij het inzoomen. Kleuren zien er goed uit en de autofocus is snel en accuraat. Bewegende voorwerpen als dieren vastleggen gaat de S6 Edge ook aardig goed af. In het donker neemt de telefoon ook prima kiekjes, vooral met flitser. Gemaakte foto’s terugkijken op de telefoon zelf is door het uitstekende display extra feest.

De camerasoftware heeft verschillende toffe features, waaronder spraakcommando’s. Roep ‘cheese’ om direct een foto te maken of ‘smile’ als de camera moet aftellen van 3 naar 0. De camera is ten allen tijde op te starten door twee keer snel op de thuisknop te drukken. Deze toevoeging werkt in de praktijk bijzonder goed en ik heb ‘m de afgelopen weken veelvuldig gebruikt. In de galerij onder deze review vind je vele foto’s die ik met de S6 Edge gemaakt heb. Deze zijn allemaal met de automatische stand genomen. De telefoon heeft ook een manuele stand, maar die heb ik niet gebruikt.

De speaker van de telefoon zit aan de onderkant, naast de Micro-USB poort. De locatie is niet ideaal omdat het geluid van je af wordt gestuurd. Desondanks is de kwaliteit acceptabel voor een YouTube-filmpje, maar legt het toestel het af tegen de HTC One M9 met zijn kenmerkende BoomSound-speakers aan de voorzijde.

Software

De S6 Edge draait op Android 5.0.2 Lollipop en krijgt als het goed is in juni een update naar versie 5.1 Lollipop. Samsung heeft de telefoon voorzien van zijn schil TouchWiz en die flink onder handen genomen. Waar de vorige versies van de schil op weinig positieve reacties konden rekenen, is dat nu veel minder het geval. Samsung heeft de schil aardig uitgekleed en dat is fijn. Overbodige effecten en features hebben het veld moeten ruimen, net als de onoverzichtelijke interface. TouchWiz oogt hierdoor vrij helder, al is de schil nog steeds merkbaar zwaarder dan die van Sony, bijvoorbeeld. Wel tof is de mogelijkheid om de S6 (Edge) volledig aan te passen naar jouw smaak met één van de vele thema’s. Deze zijn los te downloaden en geven de telefoon een compleet andere ervaring. Japanse anime, hippe speelfilms, katten, een strand: je kan het zo gek niet verzinnen of je kan er een thema van downloaden. Verder kun je door ‘Multivenster’ twee applicaties tegelijkertijd gebruiken, mits de betreffende app dit ondersteunt. Daar zit meteen het probleem: veel apps missen die ondersteuning.

Multiwindow

Multiwindow (Play Store en Twitter)

Veel eigen applicaties zijn niet langer op de telefoon voorgeïnstalleerd maar nu optioneel te downloaden uit de Galaxy Store. De Samsung-applicaties die wel op het toestel te vinden zijn, houden zich aan Google’s Material Design richtlijnen en werken goed. Interessant is de applicatie S Health, die gezien kan worden als een uitgebreidere variant van Google Fit. S Health geeft je informatie over je gezondheid door bijvoorbeeld je stappen te tellen en je aan te moedigen bij het sporten. De hartslagmeter aan de achterkant van de telefoon voegt daar op papier veel aan toe, maar werkt in de praktijk omslachtig. Samsung geeft je verschillende (gratis) extra’s bij aanschaf van de Galaxy S6 of S6 Edge. Zo krijg je onder andere zes maanden Pocket Premium, een jaarabonnement op Wunderlist Pro en drie maanden Deezer Premium cadeau. Ook wordt er samengewerkt met Microsoft en dat resulteert in 100GB gratis opslagruimte in OneDrive.

Edge-mogelijkheden

Samsung heeft op moment van schrijven vier functies voor de Edge-rand in de software verwerkt. Ik noem ze hieronder kort op. Even ter info: de Edge-rand is in de instellingen helemaal uit te schakelen, als je er geen behoefte aan hebt. Daarnaast kun je kiezen aan welke kant de Edge-rand zich moet bevinden: links of rechts.

Informatiestroom: Door snel met je vinger heen en weer te vegen over de Edge-rand roep je de informatiestroom op. Op de rand kun je verder vegen voor informatie als het weer, de tijd, ongelezen meldingen en nieuws als RSS-feeds. In de praktijk kun je veel sneller de aan- en uitknop indrukken om die informatie te zien. Dus? Ik vind het een nutteloze toevoeging.

Nachtklok: Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon als wekker en Samsung springt daar op in. Als je naar bed gaat dan kan de Edge-rand de tijd laten zien. Nu kan de wekker helemaal de deur uit, zo is de gedachte. Ik heb het geprobeerd maar na een paar nachten de functie uitgeschakeld. De klok is zo klein en je kan hem niet groter maken. Zonder mijn lenzen kan ik het niet lezen dus vertrouw ik weer op m’n wekker. Dus? Het kan best een leuke toevoeging zijn, maar niet voor slechtzienden 😉

People Edge: In de rechterbovenhoek van het display is een klein en nauwelijks te zien streepje gepositioneerd. Bij een veeg toont die vijf contacten, die je zelf kan instellen en van een kleur kan voorzien (waarover later meer). Die contacten kun je zo ten allen tijde snel bellen, sms’en of mailen. Goed concept, maar er valt meer uit te halen. Waar is Whatsapp? Skype? Hangouts? Andere apps waarmee je in contact blijft met mensen? Pas als die er ook zijn, vind ik het een echt bruikbare functie. Dus? Voor nu werkt het prima en is het naar mijn mening de beste Edge-toevoeging, maar er kan nog veel meer mee gedaan worden.

Edge-meldingen

Edge-meldingen

People Lighting: Geef die vijf contacten een verschillend kleurtje, zet de optie ‘People Lighting’ aan en en de Edge-rand licht in die betreffende kleur op als je wordt gebeld door één van die contacten. Althans, als je telefoon met het scherm naar beneden ligt. Klinkt grappig, maar ik heb het nauwelijks gebruikt. M’n toestel ligt namelijk altijd met het scherm naar boven, een soort automatisme om snel dingen te kunnen zien en krassen te vermijden. Dus? Mhoa, ik weet het niet. Zelf ben ik er niet weg van, al zijn er vast genoeg mensen die het wel een waardevolle toevoeging vinden.

Prestaties

De Galaxy S6 Edge is uitgerust met een processor van Samsung zelf. Het gaat om de 64-bit Exynos 7 Octa (7420) die wordt bijgestaan door 3GB werkgeheugen. Hoe die presteert? Ongelooflijk rap. De vele pixels van het QHD-scherm blijken geen enkel probleem, de telefoon zoeft overal doorheen. Ik hecht weinig waarde aan benchmarks maar voor wie het leuk vindt: in Antutu behaalde de S6 Edge bijna zeventigduizend punten, terwijl de HTC One M9 niet verder komt dan 57 duizend. Samsung’s vorige vlaggenschip, de S5, haalde ruim 36 duizend punten.
Door de dunne, metalen behuizing wordt de S6 (Edge) bij vrij intensief gebruik wel opvallend warm. Dit gebeurt ook bij het snel opladen van het toestel. Niet zo warm dat je de telefoon niet meer vast kan houden, maar warm genoeg dat het oncomfortabel wordt.

Accuduur

De 2600 mAh accu is niet verwisselbaar. Vooraf verwachtte ik een matige accuduur en die voorspelling klopt: de S6 Edge houdt het bij mij geen hele dag vol. Als ik het toestel rond een uur of 7 van de lader haal gebruik ik hem de hele dag door voor social media, internetten, een paar uur Spotify en mobiel internet. Als ik rond een uur of vier weer in de trein stap, geeft de teller vaak minder dan dertig procent aan en dat is teleurstellend. Bij normaal gebruik haal je het einde van de dag niet en bij zwaar gebruik zal ‘ie rond een uur of drie ‘s middags al aan de oplader moeten.

accuduur 1/2

Accuduur

Mijn gemiddelde resultaten? 9 uur gebruikstijd met een screen-on-time (SOT) van zo’n 3 uur.

Opladen kan op verschillende manieren. Zo biedt de telefoon ondersteuning voor draadloos laden via de Qi-standaard. Dit werkt naar behoren en alhoewel niet iedereen er waarde aan hecht, is de aanwezigheid fijn. Interessanter is de mogelijkheid om de smartphone snel op te laden. Dit werkt alleen met de meegeleverde oplader, die de telefoon in ongeveer anderhalf uur volledig oplaadt. Dit is een fijne functie die goed werkt, al wordt het toestel wel vrij warm tijdens het opladen, zeker als je ‘m gebruikt voor intensieve taken als gamen.

Conclusie

De S6 Edge heeft diepe indruk achtergelaten. Het fantastische beeldscherm, de schitterende camera’s, de razendsnelle prestaties: allemaal zaken waar de telefoon mee imponeert. Ook het ontwerp is een stuk verbeterd ten opzichte van de Galaxy S5 en dat mag ook wel: een smartphone van minimaal 849 euro moet luxe uitstralen.Samsung heeft de software een flinke opfrisbeurt gegeven, wat aardig goed gelukt is. Iets waar het bedrijf helaas volledig de fout mee is ingegaan, is de accu. Een combinatie van factoren zorgt voor een teleurstellende accuduur en dat is jammer. Concurrenten doen het beter en voor wie de telefoon intensief gebruikt is tussen de middag bijladen een vereiste. Dan de Edge-rand: die ziet er tof uit, maar maakt de telefoon vrij scherp in de hand en voegt qua software vooralsnog weinig toe. De vier mogelijkheden zorgden de afgelopen weken voor weinig ‘oehs’ en ‘aaahs’ en terecht: het is allemaal niet zo spannend. Wellicht dat Samsung hier met een software-update nog verandering in kan brengen, maar vooralsnog vind ik de Edge-rand op de S6 Edge een vrij nutteloze toevoeging.

De normale Galaxy S6 mist de Edge-rand, maar is verder gelijk qua design en specificaties. Hij is echter wel 150 euro goedkoper en dan belanden we bij de allesbeslissende vraag of de Edge-rand die 150 euro waard is. Voor mij? Nee, absoluut niet. Voor jou? Misschien, maar waarschijnlijk ook niet. De Galaxy S6 lijkt voor veel mensen dan ook een betere optie dan zijn gebogen broer. Op de accuduur na is de S6 (Edge) namelijk een fantastische smartphone.

Foto’s

De foto’s van de Samsung Galaxy S6 Edge kun je hieronder bekijken. Naast afbeeldingen van de smartphone vind je hier ook screenshots en foto’s die met het toestel genomen zijn.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons