Een andere zoekmachine gebruiken ipv Google

Waarom zou je een andere zoekmachine gebruiken in plaats van Google? Ik zelf heb eigenlijk 1 reden om af en toe een andere zoekmachine te gebruiken. Privacy is wellicht nog een reden waarom je voortaan zou gaan zoeken met een andere zoekmachine.

Dit gaat geen artikel worden over de privacy van Google, want daar wordt al uitgebreid over geschreven, al jaren. Iedereen met een android telefoon, een gmail of een youtube account zit al redelijk gevangen in het web van Google en de meeste van ons lijken het te accepteren. Uiteraard worden je zoektermen en zoekopdrachten op google.nl ook meegenomen door Google in het personaliseren van advertenties en allen andere reden waarom zou jouw gegevens willen, in principe altijd met uiteindelijke doel: Geld verdienen aan jou. Ondanks hun monopolie-postitie levert google nog steeds de beste zoekresultaten voor jou 99 % van de keer.

Waarom een alternatief gebruiken?

Een zoekmachine indexeert websites, zodat de zoekmachine snel kan zoeken naar de juiste informatie/antwoord op jouw zoekterm. Dat is de basis van iedere zoekmachine. Vroeger gebruikte wij in Nederland altavista of Ilse. Ilse bestaat nog een soort van en Altavista is overgenomen door Yahoo, maar dat terzijde.

Ik gebruik weleens een alternatief. Ik hou het dan bij Bing (Microsoft) of DuckDuckgo. Bing zal veelal dezelfde zoekresultaten geven als Google en Duckduckgo geeft verrassend nog weleens wat andere zoekresultaten een hogere plek. Op algemene termen zal je niet snel grote verschillen merken, maar op de uitgebreidere of langere zoektermen maakt het wel degelijk verschil. Met name de volgorde waarop de resultaten weergegeven worden scheelt nog al. Aangezien wij over het algemeen niet verder als pagina 2 kijken, is het soms interessant om de zelfde zoekterm even op een andere zoekmachine te zoeken, zodat je de resultaten eerder tegen komt.

Probeer dit maar eens met je eigen naam. Je zult zien dat de volgorde waarop je resultaten voorgeschoteld krijgt anders is bij andere zoekmachines.

Privacy

Oke, heel klein stukje over privacy. Bing heeft nagenoeg dezelfde privacy voorwaarden als Google, dus daar heb je niet zoveel aan. DuckDuckgo claimt dat je anoniemer kan surfen en dat zij geen gegevens van je opslaan. Daarnaast is het deels opensource, waardoor dit ook meer gewaarborgd kan worden.

Ik ben benieuwd of jij weleens een andere zoekmachine gebruikt en of je verschil merkt?

 

 

Labels:,

Laat een reactie achter