Foto’s maken met een drone

Inmiddels ben ik in het bezit van een DJI Mavic Air en heb ik aardig wat vlieguren er op zitten. Inmiddels ook ervaring met foto’s maken met behulp van een drone. Daarom wat tips over fotograferen met een drone. 

Inmiddels zijn er zoveel regels en wetten over drones dat je wellicht geen idee meer hebt welke regels van toepassing zijn voor jou, maar check de pagina op droneland over ROC en ROC-light en dat wordt het waarschijnlijk duidelijker.

Tip 1 Stel hem goed in

In mijn geval moet ik bewust zijn dat mijn Mavic Air een redelijk cameratje heeft maar natuurlijk geen Sony A7 MIII is, kortom de kwaliteit van de foto’s zullen minder zijn, maar voor mijn doeleinde ruimvoldoende. Ik gebruik de foto’s dan ook voornamelijk voor social media gebruik. Bedenk dus van te voren even wat je met de foto wilt gaan doen. Zorg in ieder geval dat je foto zo goed mogelijk ‘on screen’ is qua instellingen voordat je hem afdrukt. Je hebt nou eenmaal minder mogelijkheden in de nabewerking. Desalniettemin heb je natuurlijk wel ruimte om het een en ander nog te doen in bv. Adobe Lightroom. Mijn Mavic Air heeft een aantal opties die je zelf handmatig kan instellen, zoals de iso en shutterspeed. Ik maak veel al landschapfoto’s of another-point-of-view foto’s en daarvoor heb je ruim te tijd om vooraf de instelling goed te zetten.

Tip 2 Compositie

Het allertofste aan fotografie met drones is natuurlijk het andere perspectief. Ik probeer vaak ergens rechtboven te hangen, waardoor je bijvoorbeeld prachtig de schaduwen op de grond ziet of juist de manier hoe een golf zich ontrold. Als ik iets wil fotograferen met mijn drone ga ik er altijd eerst rechtboven hangen om te kijken hoe dat er uit ziet.

Tip 3 Ga niet te hoog

De Dji Mavic Pro kan geloof ik tot 500 meter hoog vliegen, maar dat mag wettelijk sowieso niet (maximaal 120 meter), maar geloof me 100 meter is hoog! Zeker als een mooi detail op de grond wil fotograferen. Kortom ik kom zelden zo hoog omdat het simpelweg te ver weg is. De meeste foto’s die ik heb gemaakt zijn maximaal op 30 meter hoogte gemaakt. Dat zijn dan wel overzichtfoto’s of landschapfoto’s. Voor portraits of foto’s waar je detail wilt laten zien zal je merken dat 6 meter al hoog is. In ieder geval als je een minidrone hebt zoals ik. Met professionele drones is dit wellicht een ander verhaal maar daar heb ik geen ervaring mee. Kortom nadat ik ergens rechtboven heb gehangen (wat ik overigens ook meestal tussen de 10 en 30 meter doet) ga ik op zoek naar een perspectief om een hoogte van ongeveer 30 meter. Wil je een foto van een stad of dorp maken? Dan zal je ongeveer rond de 60 meter moeten beginnen.

Tip 4 Downloaden via SD kaart

Ondanks dat je de meeste foto’s wellicht net zoals mij op social media wilt delen, zou ik ze wel eerst via de SD-kaart op mijn computer zetten en daar bewerken. Natuurlijk kan je ook de foto direct op je telefoon downloaden, maar mijn ervaring is dat de kwaliteit dan toch minder is, daarnaast werkt het voor mij prettiger om op een groot scherm te bepalen welke ik wil gebruiken en hoe hij er uit ziet nadat ik hem bewerkt heb in Lightroom.

Zomaar even 4 tips voor fotograferen met een drone als particulier of social media fotograaf. Als je beroepsmatig aan de slag wilt komt er natuurlijk meer bijkijken!

 

 

 

Labels:, , ,

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Reacties (2)

 • Avatar

  Ton Huijbregts

  |

  Hoi Nathan,

  Ik ben op zoek naar iemand die met een drone foto´s kan maken van het dak van mijn bedrijfspand?

  Weet waar ik die kan vinden?

  Gr. Ton Huijbregts

  Reply

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons