Android 4.4 officieel; kleine wijzigingen en geschikt voor goedkopere toestellen

Google heeft naast de net gepresenteerde Nexus 5 ook Android 4.4 officieel gelanceerd. De nieuwste versie van Google’s besturingssysteem draagt de naam KitKat en is geschikt voor toestellen met mindere specificaties, bijvoorbeeld slechts 512MB RAM (werkgeheugen). Ook zijn er wat kleine visuele aanpassingen verricht en hebben diverse Google applicaties een opfrisbeurt gehad.

Visueel

Een detail dat direct opvalt is dat de notificatiebalk en on-screen knoppen van kleur zijn veranderd. Nu staan deze in een zwarte balk, in Android 4.4 is deze balk transparant gemaakt waardoor de achtergrond het hele scherm inneemt. Bij vele apps verdwijnen de on-screen knoppen – welke bijvoorbeeld te vinden zijn op de Nexus-toestellen en de Sony Xperia Z/Z1 en Z Ultra – zodat er meer schermruimte voor de betreffende apps overblijft. De tekst en iconen in de notificatiebalk op Nexus-apparaten zijn momenteel blauw, dit wordt in KitKat wit. Tevens heeft Google het design van diverse eigen applicaties aangepast waardoor deze meer in lijn liggen met de ‘Holo-richtlijnen’ en er strakker uitzien.

Snelheid, verbeteringen, etc: KitKat ook voor de ‘mindere’ toestellen

Naast het visuele deel brengt Android 4.4 KitKat ook verbeteringen in de snelheid van de toestellen. Vorige Androidversies kwamen vaak niet beschikbaar voor de oudere en/of goedkopere toestellen. Dit omdat nieuwere versies vaak vol zitten met verbeteringen en nieuwigheden die niet geschikt zijn voor toestellen in de twee bovengenoemde categorieën. Zo heeft Google diverse verbeteringen doorgevoerd waardoor Android 4.4 ook compatibel is met oudere toestellen die bijvoorbeeld over weinig RAM (werkgeheugen) beschikken. Versie 4.4 KitKat is zo gebouwd dat het zuinig omgaat met het werkgeheugen en de processorkracht. Zo kunnen ook toestellen met een wat minder snelle dualcore processor genieten van de nieuwigheden van KitKat. Google wilt graag dat veel telefoons op één Androidversie draaien op fragmentatie te voorkomen, het is handiger voor ontwikkelaars etc. Google zei het niet echt, maar het is logisch dat Android 4.4 ook beter werkt op draagbare producten zoals smartwatches. Ik rond af met het feit dat KitKat meer sensoren ondersteunt, bijvoorbeeld stappentellers.

Batterij en Google Now

Tevens heeft het bedrijf ervoor gezorgd dat de sensoren in de telefoon die constant informatie ophalen gekoppeld worden. Hierdoor zou alles hetzelfde blijven werken maar de accu veel langer meegaan, wat natuurlijk erg positief is.

Ook Google Now heeft een opfrisbeurt gehad. Zoals we dat al kennen van de Motorola Moto X kun je vanaf Android 4.4 Google Now activeren door ‘OK Google’ te zeggen. Bij bepaalde gesproken commando’s kan Google Now diverse applicaties openen. Tevens zijn er vele nieuwe kaarten beschikbaar en biedt het ondersteuning voor bijvoorbeeld infrarood-poorten en de mogelijkheid tot screen-recording. Tenslotte krijgt Google Now een belangrijkere plek in het toestel, zo worden de widgets wat aangepast en zul je de zoekassistent sneller vinden in het app-overzicht.

Opgefriste apps

De galerijapp is voorzien van enkele nieuwe functies, dit geldt ook voor de documentenapp. Zo is het onder andere mogelijk om een afbeelding uit een document direct te printen via Cloudprinter, een applicatie van Google. De berichtenapplicatie van het Amerikaanse bedrijf, Hangouts, wordt een stuk belangrijker in Android 4.4 KitKat. Zo verdwijnt de standaard sms-applicatie, Hangouts wordt een beetje de inbox voor veel inkomende berichten. Als laatst heeft ook de telefoon-app wat vernieuwingen meegekregen. Zo laat hij direct zien wie je belt en geeft de app daar informatie over. Wanneer een bedrijf je belt krijg je daar ook informatie over, ook als het een volstrekt onbekend bedrijf is wat bijvoorbeeld niet in je contacten staat. Het is ook mogelijk om als gebruiker zelf personen en winkels/bedrijven te zoeken via de telefoon-app. Of de update los in de Play Store komt te staan – zoals voor Hangouts, het toetsenbord etc. – is onbekend.

Voor welke toestellen en wanneer?

De Nexus 7 (2012 en 2013), de Nexus 4, Nexus 10 en de Samsung Galaxy S4 en HTC One Google Editions ontvangen de update snel, al heeft het bedrijf geen specifieke datum genoemd. Het ligt voor de hand dat dit binnen een week gaat gebeuren, al zullen de HTC One en Samsung Galaxy S4 (GE Editions) wellicht een paar weken langer moeten wachten. De Nexus 5 draait vanuit de doos al op Android 4.4 en de Galaxy Nexus krijgt de update hoogstwaarschijnlijk niet. Niet-Nexustoestellen ontvangen de update een stuk later, dit omdat fabrikanten hun softwareschil en applicaties moeten aanpassen.

Bron: Tweakers en Nutech

Labels:

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons