Review: Whoop Charlie (7,9” Androidtablet)

De Hema kennen we natuurlijk allemaal van de rookworsten, schoolartikelen en kleding, maar sinds kort verkoopt het bedrijf ook een tablet; de Whoop Charlie. Dit 7,9” apparaat draait op Android 4.2 en beschikt onder andere over een Mini-HDMI aansluiting en een quadcore processor. De Whoop Charlie kost €180, maar is hij dat bedrag waard of kun je beter even doorsparen en dan voor bijvoorbeeld de iPad Mini of Google Nexus 7 gaan? Je leest het in deze review.

Korte specificaties

 • 7,85” TFT LCD-scherm (1024 bij 768 pixels) voorzien van IPS-technologie
 • Rockchip RK-3188 quadcore processor @1,6Ghz
 • 1GB RAM (werkgeheugen) en 16GB interne opslag, uitbreidbaar via Micro-SD (max. 32GB)
 • 4000 mAh accu, opladen via Micro-USB
 • Android 4.2 inclusief Play Store en Google Apps
 • 5 Megapixel camera aan de achterzijde, 2 megapixel exemplaar aan de voorzijde
 • 2 Jaar garantie via de Hema
 • Afmetingen: 0,75 x 20 x 13,4 centimeter, weegt 307 gram
 • Micro-USB, Mini-HDMI, microfoon, hoofdtelefoonaansluiting, Micro-SD slot
 • Bluetooth 2.1, Wifi 802.11g , 802.11n en 802.11b

digimind

Uiterlijk

De tablet heeft een scherm van 7,85” (7,9 noem ik het voor het gemak) dat een groot deel van de voorzijde beslaat. De bezels aan de zijkanten zijn relatief dun, die aan de onder- en bovenzijde zijn dan wel weer dik. Jammer, want met dunnere bezels had het scherm zeker 8” kunnen zijn. Boven het scherm vinden we alleen de front-camera, verder niks. De zijkanten en onderkant van de tablet zijn ook compleet vrij van knoppen, aansluitingen o.i.d. Alles zit aan de bovenkant, wat ik zelf niet erg prettig vind. Van links naar rechts vinden we de volumeknoppen, de Micro-USB aansluiting, de Mini-HDMI aansluiting, de microfoon, de hoofdtelefoonaansluiting, het Micro-SD slot en uiterst rechts is de aan-/uitknop geplaatst. De achterkant van de tablet is van aluminium en voelt stevig aan. Het is ongevoelig voor troep als vingerafdrukken en vet maar krast wel wat sneller dan bijvoorbeeld plastic. Het geeft het apparaat wel een chique uiterlijk en gevoel.  De achterkant huisvest een 5 megapixel camera, de resetknop, de merknaam ‘Whoop’ en stereospeakers.

De tablet voelt over het algemeen stevig aan en geeft niet meer als ik er druk op uitoefen. Al met al een prima behuizing, al zijn er wel wat verbeterpunten.

Alle aansluitingen.

Alle aansluitingen.

Het scherm

Een 7,85” scherm dat 1024 bij 768 pixels telt is op papier niet erg indrukwekkend. En na een week de tablet hebben gebruikt te hebben kan ik je zeggen dat het scherm ook in de praktijk weinig bijzonders is. De kijkhoeken zijn door de IPS-technologie wel in orde, maar de kleuren komen niet echt spetterend over. Het scherm kan erg helder, al verbruikt dit logischerwijs wel meer energie. De schermresolutie is voor 7” tablets al wat matig (deze hebben meestal 1280 bij 800 pixels) en zeker op een 7,9” scherm is het beeld gewoon niet zo scherp. Bij normaal gebruik gaat het wel, al merk je met browsen en films kijken wel dat de resolutie gewoon net wat te laag is om ‘mooi’ over te komen.

achterkant

Accu

De accuduur van de tablet stelt mij erg teleur. Hij heeft een capaciteit van 4000 mAh en waar het precies aan ligt weet ik niet, maar de tablet slurpt energie. Bij normaal gebruik ging de teller binnen 3 uur van 100% naar 34%, bij het kijken van YouTube-filmpjes in 720p-kwaliteit was de tablet binnen 3,5 uur leeg (van 100% naar 0%). Geen prestaties om trots op te zijn dus. Ook in stand-by is de Whoop Charlie niet erg zuinig, binnen 48 uur was de tablet compleet leeg (van 100% naar 0%). Bij deze test stond alleen Wifi aan en synchroniseerde het apparaat met 3 e-mailaccounts, sociale media en twee Google-accounts. Zoals in de eerste zin staat; ik vind het teleurstellend.

Software

De Charlie draait vanuit de doos op Android 4.2 (Jelly Bean) en is voorzien van de Google Play Store en de andere standaardapplicaties als Gmail, Maps, Hangouts en Search. Whoop heeft weinig aangepast, visueel is enkel het icoon van de app-drawer gewijzigd. Tevens vinden we wat extra achtergronden en enkele applicaties, maar de meeste zou ik niet als bloatware omschrijven. Zo is er bijvoorbeeld een applicatie die helpt met het omgaan van randapparatuur als (draadloze) toetsenborden, muizen en USB-sticks. De notificatiebalk is bijvoorbeeld zoals we die van stock-Android kennen op tablets; linksboven de meldingen en rechtsboven de snelle instellingen, ook wel quick toggles genoemd. Wel vind ik de software op bepaalde punten rommelig ogen, zo staat de tekst onder de onderste rij applicaties op het homescreen onder de streep van de app-drawer en diverse applicaties.

Hier zie je duidelijk dat de software niet helemaal geoptimaliseerd is.

Hier zie je duidelijk dat de software niet helemaal geoptimaliseerd is.

Camera’s

Camera’s zijn natuurlijk niet het belangrijkste onderdeel van een tablet, dus ik bespreek ze even kort. Aan de achterzijde van de Charlie zit een 5 megapixel exemplaar zonder flitser, deze schiet bij normale omstandigheden prima kiekjes voor niet te ingewikkelde doeleinden. Een snelle foto voor bijvoorbeeld social media volstaat, maar voor meer ben je bij deze (en veel andere tablets) niet aan het juiste adres. De camera aan de voorzijde (2 megapixels) is geschikt voor bijvoorbeeld Hangouts, Skype of selfies, maar zoals bij veel andere apparaten is het geen feest. Bij minder lichte omstandigheden wordt het beeld al gauw te donker.

instellingen en behuizing

Processor, RAM en intern geheugen

De Whoop Charlie is voorzien van een ‘goede budgetprocessor’, namelijk een Rockchip RK3188 SoC. Deze beschikt over vier kernen (quadcore), geklokt op 1,6Ghz. Deze wordt bijgestaan door 1GB RAM (werkgeheugen) en qua opslag is er 16GB intern te vinden. Dit is uit te breiden via Micro-SD met maximaal 32GB. Op papier klinkt een 1,6Ghz quadcore indrukwekkend, maar in de praktijk viel dat best tegen. Ik wil de tablet zeker niet langzaam noemen, maar in vergelijking met apparaten als de recent gereviewde Wolfgang AT-AS50SE (1,5Ghz MediaTek quadcore processor en 1GB RAM) is de Charlie zeker trager. Normale zaken als mailen, browsen en social media gaan prima, maar wanneer je intensievere dingen als 3D-games gaat spelen merk je duidelijk dat de tablet het zwaar krijgt. Al met al voldoet de hardware voor de gemiddelde gebruiker, maar ben je bekend met Androidtablets dan zul je zeker merken dat deze niet een van de snelste is.

Overig

De tablet beschikt niet over een simkaartslot. Hij is ook niet waterdicht, zoals de Sony Xperia Tablet Z. Wifi werkt naar behoren, al komen meldingen (zoals e-mail of notificaties van social media) soms wat later binnen dan op mijn telefoon. Ook qua geluid is de tablet geen hoogvlieger, het klinkt wat blikkerig en vooral lage tonen ontbreken. Bluetooth en GPS werken uitstekend.

behuizing

Conclusie

De Whoop Charlie is naar mijn mening geen tablet die er tussen alle andere uitspringt. Hij is voorzien van gemiddelde specificaties en doet wat hij moet doen, maar dat is het ook. Het scherm is wat matig, de processor stelt wat teleur en ook het design en de bouwkwaliteit zijn niet geweldig. Echter biedt de tablet wel veel op het gebied van connectiviteit, bijna alle aansluitingen zijn aanwezig en ook Wifi, Bluetooth en GPS zijn aanwezig en werken goed. Met een prijs van 180 euro zit de Whoop Charlie in een aparte categorie. Voor dit geld zijn er werkelijk pareltjes te vinden – bijv. de Nexus 7 (1ste generatie, 16GB Wifi), maar ook een hoop meuk – teveel voorbeelden om op te noemen. Uiteindelijk vind ik dat de Charlie te weinig waar voor zijn geld biedt om hem aan te raden en adviseer ik je om voor een andere, vergelijkbare tablet te gaan, zoals de eerder genoemde Nexus 7 of Asus MeMo Pad HD 7. Als je echt een goede tablet wilt van rond de 8 inch en wat meer geld te besteden hebt dan kun je ook kijken naar de LG G Pad 8.3 (Android) of iPad Mini (Retina), welke draait op Apple’s iOS 7.

De Whoop Charlie is verkrijgbaar bij de Hema en via Whoops website.

 

 

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (1)

 • Avatar

  bep de jager

  |

  Jammer mijn tablet heb ik altijd problemen mee.ik heb spijt van dat toen geen Samsung heb gekocht.mijn tablet is al een paar naar de fabriek maar weer niet goed.mijn garantie nu om maar ik heb er niets meer aan nooit meer een who op.

  Reply

Laat een reactie achter