De Sony Xperia Z3 en Z3 Compact zijn onthuld

Daar zijn ze dan, de twee nieuwste smartphones van Sony. De Xperia Z3 en Z3 Compact beschikken over high-end specificaties en doen – zowel qua uiterlijk als innerlijk – denken aan de Z2. De telefoons komen in de herfst naar Nederland en gaan 649 en 549 euro kosten. Lees in dit artikel meer over de toestellen.

Xperia Z3

Sony’s nieuwste paradepaardje beschikt over uitstekende specificaties, al lijkt hij wel (erg) veel op zijn voorganger. Verder is de Z3 voorzien van een 5,2” scherm dat 1920 bij 1080 pixels telt, Full-HD dus. Het gebruikte paneel is van IPS-kwaliteit en moet dus voor goede kijkhoeken zorgen. De helderheid van het display is maximaal 600nits, dat is – op papier – goed genoeg om het scherm zelfs in de volle zon prima af te kunnen lezen. Ik ben benieuwd. Verder vinden we intern veelal dezelfde hardware als in de Z2, bijvoorbeeld 3GB werkgeheugen en 16GB interne opslagcapaciteit. Dit is uit te breiden via een Micro-SD kaartje van maximaal 128GB. De Qualcomm Snapdragon 801 processor is ook in de Z2 aanwezig, al is hij in de Z3 200MHz sneller geklokt, namelijk 2,5Ghz.

De camera aan de achterzijde schiet kiekjes in maximaal 20,7 megapixels en wordt bijgestaan door een LED-flitser. Ook allerlei foefjes als AR-effecten en achtergrond vervagen ontbreken niet, dit heeft de Z2 ook, zo blijkt uit mijn review van het toestel. Aan de voorzijde vind je een 2 megapixel webcam. Het toestel is draadloos op te laden via de magnetische aansluiting, connectoren hiervoor zijn aan de linkerzijkant van de telefoon aanwezig. De accu heeft een capaciteit van 3100 mAh en moet volgens Sony voor 2 dagen plezier zorgen bij gebruik van de STAMINA-modus.

Z3

De afmetingen van de Z3 zijn als volgt:┬á146,5 x 72,4 x 7,5 millimeter en hij weegt 154 gram. Qua connectiviteitsopties vinden we onder andere Wifi, Bluetooth 4.0, GPS, NFC, MHL 3.0 (via Micro-USB) en ondersteuning voor 2G/3G en 4G-netwerken. Aan de voorzijde van het toestel tref je twee stereospeakers aan. De telefoon biedt ondersteuning voor hogeresolutie audio waaronder .flac bestanden. Zoals veel Sony Xperia-producten is ook deze Z3 water- en stofdicht, hij is namelijk IP55/IP68 gecertificeerd. Deze hoge certificering maakt de Z3 Sony’s meest stof- en waterdichte device ooit.

Het toestel draait op Android 4.4.4 KitKat met daaroverheen Sony’s schil, ongewijzigd ten opzichte van de Z2. De behuizing van de telefoon is wel wat gewijzigd, zo zijn de klepjes (die de Z3 de IP-ratings geven) wat kleiner geworden, de randen van het toestel minder glimmend en de hoeken boller om zo het display te beschermen bij een val.

Xperia Z3 Compact

De Z3 Compact is qua naam een rare. Een Z2 Compact is niet op de markt verschenen en daarom volgt hij de Z1 Compact op. Voorzien van een bijna even grote behuizing als zijn voorganger, maar dan met een 0,3” groter scherm. Dit omdat de bezels (randen rondom het toestel) smaller zijn geworden. De resolutie van het display is gelijk gebleven, namelijk 1280 bij 720 pixels. Intern is een Qualcomm Snapdragon 801 processor te vinden, geklokt op 2,5Ghz. Het werkgeheugen is 2GB groot, de accu telt 2600 mAh.

Verder heeft de Z3 Compact de behuizing van zijn grotere broer overgenomen wat betekent dat de speakers aan de voorzijde te vinden zijn en de hoeken wat boller zijn om de rest van de telefoon te sparen bij een val. De camera, software, interne opslagcapaciteit en IP-ratings zijn hetzelfde als bij de Z3. Al met al een echt vlaggenschip in een kleiner jasje.

Z3 Compact (2)

Prijzen en beschikbaarheid

Beide smartphones komen in de herfst in de Nederlandse winkels te liggen. Zowel de Z3 als de Z3 Compact worden verkrijgbaar in diverse kekke kleurtjes. De Z3 krijgt een adviesprijs van 649 euro mee, de Compact versie een prijskaartje van 549 euro. Wat vind jij van deze toestellen?

Via: Tweakers

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons