Review: Honor 6 Plus

De Honor 6 Plus is een nieuwe, high-end smartphone met een 5,5″ scherm. Het toestel kost 399 euro en biedt volgens Honor vrijwel dezelfde ervaring als duurdere, concurrerende telefoons. Na twee weken testen maak ik de balans op: is de Honor 6 Plus een goede koop?

Belangrijkste specificaties

  • 5,5″ Full-HD scherm
  • Hisilicon Kirin 925 processor
  • 3GB werkgeheugen
  • 32GB opslagcapaciteit + Micro-SD slot (max. 128GB)
  • 8 megapixel camera (voorkant)
  • Twee 8 megapixel camera’s (achterkant)
  • 3600 mAh accu (niet verwijderbaar)
  • Ruimte voor twee simkaarten of één simkaart en een Micro-SD kaartje
  • Android 4.4 KitKat met EMUI 3.0

Ontwerp

Wat betreft het ontwerp is de Honor 6 Plus bijna een grote uitvoering van de Honor 6. Wel zijn de randen aan de zijkant niet langer van plastic, maar van metaal. Dit voelt fijner en luxer aan, net als het reliëf op de knoppen. Verder quote ik mijzelf uit mijn Honor 6 review.

”De onderkant bevat een Micro-USB-poort, de bovenkant een 3,5mm aansluiting. De rechterzijkant is voorzien van een klepje om de SIM- en SD-sloten te beschermen, de aan- en uitknop en de volumeknoppen. De linkerzijkant is leeg gelaten. De voorkant bevat een kleine speakergrill, webcam en helderheidssensor. De navigatieknoppen zijn softwarematig, zoals we dat bij veel Android-smartphones zien. De achterkant van de Honor 6 huisvest de camera, dubbele LED-flitser en speaker. Ook Honor’s logo en wat verplichte informatie als de mededeling dat je de telefoon niet in de prullenbak moet gooien is aanwezig. De achterkant lijkt gemaakt van glas, maar is in werkelijkheid van plastic, wat goedkoop aanvoelt en nauwelijks grip biedt. Ook zitten er na een testperiode van drie weken verschillende kleine krasjes op de achterkant. Jammer, want verder komt de behuizing van de telefoon prima en degelijk over.”

Een kleine aanvulling over de camera: de Honor 6 Plus heeft een dubbele camera, waarover later meer. Al met al is het ontwerp van de smartphone prima en ben ik- op de achterkant na – tevreden.

20150516_174242

Beeldscherm

Het 5,5″ display telt 1920 bij 1080 pixels, ook bekend als Full-HD resolutie. Met de scherpte zit het dan ook goed en dat geldt ook voor de kijkhoeken. De gebruikte IPS-technologie zorgt ervoor dat het scherm in verschillende hoeken prima te bekijken is. Het LCD-paneel toont kleuren wat kil in vergelijking met een AMOLED-paneel, maar storend is dit niet. De automatische helderheid op de Honor 6 Plus is – net als op de Honor 6 – niet zo accuraat en in de praktijk zorgt dat regelmatig voor frustratie omdat ik alsnog handmatig de helderheid naar boven of beneden bij moet stellen.

Maar, de conclusie? Kijkend naar het prijspunt van het toestel geef ik het scherm een dikke voldoende.

Camera’s en geluid

De 8 megapixel webcam zorgt voor bijzonder goede selfies. Niet alleen de scherpte is indrukwekkend, ook zaken als de belichting zijn prima. Dit maakt de Honor 6 Plus ook een fijne telefoon voor wie veel videobelt, bijvoorbeeld via Skype.

Honor heeft de camera-app voorzien van verschillende software trucjes, waarvan de ‘beautystand’ het meest in het oog springt. Letterlijk, want hij maakt je ‘mooier’. Of dat echt zo is, daar verschillen de meningen over. Zelf vind ik het een vrij bizarre functie die mij verandert in een Japanse animepop. Wittere tanden, grotere, bolle ogen, een gladgestreken huid: ik ben geen fan.

Interessanter is de camera aan de achterkant. Of eerlijk gezegd, camera’s. De Honor 6 Plus heeft daar namelijk twee 8 megapixel camera’s die samenwerken om betere foto’s te produceren, zo geeft Honor aan. De camera’s verrichten mooi werk, zo vind ik zelf. Kiekjes zien er helder uit en bevatten veel details. De dubbele LED-flitser verlicht de foto’s goed, al wordt de kleurweergave er niet beter op.

De dubbele camera kan ook gebruikt worden om de focus in een foto te wijzigen. Zo kun je scherp stellen op het object op de voorgrond, waarop de achtergrond vervaagt. Dit kun je ook aanpassen door de achtergrond scherp te maken, met een vaag object op de voorgrond als gevolg. Een functie die Honor heeft afgekeken van de HTC One M8, zo kunnen we wel zeggen. Hieronder vind je drie foto’s die met de dubbele camera geschoten zijn. Een ‘killer feature’ wil ik het niet noemen, maar de resultaten kunnen leuk zijn.

De Honor 6 Plus heeft een speaker aan de achterkant. Geen goede positie als je muziek luistert en de telefoon op tafel legt want dan wordt het geluid gedempt. Geef je de speaker de ruimte dan klinkt ’t best aardig. Voor langdurig of meer serieus gebruik kun je gelukkig de Bluetooth-verbinding of 3,5mm audio-ingang inroepen.

Prestaties

De telefoon draait op een Hisilicon Kirin 925 processor. Deze chipset heeft acht kernen die draaien op 1,3Ghz en 1,8Ghz. Er is 3GB werkgeheugen aanwezig. Over het algemeen loopt het toestel vlot, al gaat het niet zo snel als bij duurdere smartphones als de Samsung Galaxy S6. Dit blijkt ook uit een paar benchmark tests die ik heb uitgevoerd. De afgelopen weken is het meerdere malen voorgekomen dat de Honor 6 Plus zomaar vertraagde en zo’n tien seconden niet te gebruiken was. Ik denk echter dat dit te wijten is aan de software en niet aan de processor.

Dus: De Honor 6 Plus loopt niet zo soepel als – veel duurdere – concurrenten. De vraag is of de gemiddelde gebruiker dat merkt, en ik denk van niet.

20150516_174404

Accuduur

De 3600 mAh accu is niet verwisselbaar en gaat volgens Honor bij normaal gebruik twee dagen mee. Alhoewel verschillende collega-reviewers zeggen dat dit bij gemiddeld gebruikt lukt, heb ik dat niet zo ervaren. Nu ben ik een vrij zware gebruiker, maar rond 6 uur ’s avonds geeft de teller 30% aan. Ik haal het einde van de dag met een gemiddelde screen on-time van 3,5 uur. Ik had meer verwacht van de (forse) accu, al zal’ ie voor minder zware gebruikers volstaan. Als je de telefoon niet te intensief gebruikt, red je het makkelijk een lange dag.

Software

De Honor 6 Plus draait op Android 4.4 KitKat en dat is jammer: deze versie is inmiddels verouderd. Recente smartphones draaien op Android 5.x Lollipop en Google onthulde eind mei alweer versie 6.0 ‘M’. Volgens Honor krijgt de telefoon ‘spoedig’ een update naar versie 5.0 Lollipop, maar een exacte datum ontbreekt.
Honor gebruikt de EMUI 3.0-softwareschil van moederbedrijf Huawei. Deze schil is ook te vinden op andere Honor-smartphones, waaronder de Honor 6. EMUI 3.0 heeft plus- en minpunten. Zo is er geen app-drawer aanwezig en moet je daarom noodgedwongen al je applicaties over de thuisschermen verdelen. Ook op andere vlakken oogt EMUI onhandig: de notificatiebalk is wit, met een nauwelijks zichtbare muziekwidget tot gevolg. Verder ben ik niet zo’n fan van de Aziatische app-iconen en zijn bepaalde woorden of  soms zelfs hele zinnen slecht naar het Nederlands vertaald.

witte balk voor muziek

Positieve punten van de schil zijn onder meer de aanpasbare navigatieknoppen in de stijl van Android Lollipop. Daarnaast kun je in de instellingen vrij uitgebreid sleutelen aan welke gegevens applicaties in mogen zien, een goede zaak. Ook is er een speciale handschoenmodus aanwezig en heb je de mogelijkheid om de accuduur te verlengen met behulp van een energiebesparende stand.
Het vrij grote 5,5″ scherm kan voor sommigen lastig met één hand te bedienen zijn. Honor heeft hier iets mee gedaan door een ‘UI met één hand’ optie toe te voegen. Door het toestel te kantelen verkleint de interface, maar ideaal is dit niet. Qua software-ervaring had er meer met het scherm gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld met een multi-window functie.

ui hand

Conclusie

De Honor 6 Plus is een telefoon die over het algemeen prima bevalt. Het ontwerp, beeldscherm en prestaties zijn in orde en de accu zal voor de gemiddelde gebruiker minimaal een dag meegaan. De camera’s hebben verschillende grappige features, waarvan de vervagende modus het meest interessant is. Maar ook normale foto’s zijn – zoals je mag verwachten – van goede kwaliteit. De software heeft plus- en minpunten: met toekomstige updates valt er nog een hoop winst te behalen want de schil bevat een aantal storende fouten. Een onderscheidende functie van de Honor 6 Plus is dat ‘ie twee simkaarten slikt. Als je maar één simkaartslot gebruikt, kun je in die ander een Micro-SD kaartje stoppen om het geheugen van 32GB uit te breiden.

Wel ondervindt het toestel veel last van concurrentie, waaronder Huawei’s eigen Mate 7. Deze 6″ telefoon is even duur, heeft iets minder goede specificaties maar extra’s als een grotere accu, metalen behuizing en een vingerafdrukscanner. Het loont dus om goed uit te zoeken welke phablet het best bij jouw voorkeuren aansluit, maar de Honor 6 Plus lijkt mij een goede optie voor wie een degelijke en betaalbare 5,5″ telefoon zoekt.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s en screenshots van de Honor 6 Plus. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

 

 

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter