Vier tips voor een betere smartphone-accuduur

Smartphones worden steeds geavanceerder, maar bij veel toestellen blijft de accu een soort achilleshiel. Hoe zorg je ervoor dat de telefoon niet ’s middags aan de lader moet? Ik heb vijf tips op een rij gezet om energie te besparen.

Tip 1: trillen vreet stroom, dus zet het uit

Het trilmechanisme van je smartphone is handig voor notificaties, maar het vraagt veel van de accu. Bedenk dus goed of dat trillen wel zo nodig is, of dat een geluidje – dat minder stroom eet -volstaat. Of zet je telefoon op stil, dat is lekker rustig. Vergeet ook niet dat je toestel het trilmechanisme bij meer zaken kan inzetten. Veel toetsenborden geven bijvoorbeeld een kleine trilling als je een toets aanklikt, maar dit kun je uitzetten.

Tip 2: check je scherm

Het beeldscherm van je smartphone is de grootste energieslurper. Dat kan ik met geen tip veranderen, al zijn er wel wat kleine trucjes die gunstig zijn voor de accu. Kijk bijvoorbeeld eens naar je startscherm. Wat voor achtergrond heb je? Een statische afbeelding of een bewegende foto? Zo’n laatste is geinig maar heeft als nadeel dat het meer stroom vraagt. Een niet bewegende achtergrond is het beste voor de accu én de processor, die minder processen hoeft te draaien. Door naar de helderheid van het scherm. Staat die laag, of juist of zijn hoogst? Hoger is natuurlijk fijner; zo kun je alles goed zien. Maar, natuurlijk kost dit meer stroom. Dus denk even na: moet die helderheid altijd op maximaal of kan ‘ie bijvoorbeeld op de helft. Of kijk eens naar de automatische helderheid, die met behulp van je smartphonesensoren constant de juiste helderheid bepaalt.

Tip 3: connectiviteitsopties

Je toestel is voorzien van allerlei draadloze zaken die veelal automatisch aanstaan. Grote kans dat je ze echter niet allemaal (tegelijk) gebruikt en ze dus voor Jan met de korte achternaam bezig zijn. Nu lijkt dat geen probleem, maar wel als je bedenkt dat dit ten koste gaat van de accu. Misschien kun je dus wel één of meerdere connectiviteitsopties uitschakelen! GPS, bijvoorbeeld. Handig tijdens het navigeren of hardlopen, maar het grootste deel van de dag overbodig. Zet het dus uit als je het niet gebruikt. Bluetooth laat je verbinding maken met apparaten als een speaker of smartwatch. Je maakt hier geen gebruik van? Uitzetten die handel, dat bespaart weer stroom. Ben je onderweg of zit je op mobiel internet: kijk dan even of je Wifi-verbinding niet aanstaat. Die blijft op de achtergrond namelijk zoeken naar netwerken, terwijl je hier geen behoefte aan hebt. Zonde van je accu.

Tip 4: weg met taakbeheerders

Taakbeheerders lijken handig, maar zijn dat niet. Ze beloven applicaties af te sluiten om zo stroom te besparen, met als keerzijde dat ze zelf enorm veel energie verbruiken. Laat die taakbeheerders dus maar lekker in de appwinkel liggen en sluit handmatig applicaties af. Iets wat trouwens niet altijd nodig is, want de meeste smartphones doen dit zelf.

Via

Labels:,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (1)

  • Avatar

    Claudia van Dijke

    |

    Heel handig die tips. Ik ben daar niet zo in thuis dus ik vind het fijn als iemand me daarop wijst.

    Reply

Laat een reactie achter