WP7: een aangename verrassing

Ik gebruik Windows Phone 7 momenteel 2 weken

En ik moet zeggen dat de OS mij toch verrast heeft. Windows Phone 7 was in mijn gedachte niets meer dan een opgepimpte symbian OS. Ik wil in deze column niet heel erg de diepte in gaan, maar meer beschreven waarom het een mooi besturingssysteem is voor de “normale man”.  Ik gebruik momenteel een Nokia Lumia 800.

Met de normale man bedoel ik gewoon mensen met een gemiddelde kennis of minder op digitaal gebied, maar eigenlijk is het voor iedereen aantrekkelijk. Windows Phone 7 staat voor mij voor mooi, simpel en gebruiksvriendelijk. Natuurlijk zijn er altijd aanmerkingen op een OS, maar die zijn er op android en iOS ook. WP7 is zo aantrekkelijk omdat het simpel is.

Het startscherm

Je hebt twee beginschermen. Het startscherm is het scherm waar op je tiles (vierkantjes) naar eigen inzien kan sorteren. Dit vormt een duidelijk en overzichtelijk geheel. Het leuke hiervan is dat sommige apps live tiles hebben. Hiermee komen de vierkantje tot leven. bijvoorbeeld bij een weer app zie je direct een actuele animatie en de tempratuur staan. Dit word dan vaak bewegend weergegeven. Als je naar rechts scrolt krijg je de lijst met alle applicaties die er op de telefoon staan. Deze staan op alfabetische volgorde. Dit is wel duidelijk, alleen hier zit een minpuntje aan, want als je niet meer precies weet hoe de app heet scroll je je soms wezeloos. Hier zouden ze zeker nog wat in kunnen aanpassen. Echter als je het niet meer precies weet kan je altijd de zoekfunctie gebruiken, dus dat is weliswaar de oplossing die er nu is.

Applicaties

Door het hele systeem heen wordt dezelfde layout gebruikt. Of je nou in de Facebook app zit of bij instellingen bezig bent. Alles is op dezelfde manier opgebouwd.

Kort uitgelegd: Je hebt altijd een verticaal menu bovenaan je scherm en vervolgens per menu-item in een lijst er onder de toepassingen/berichten/mogelijkheden.

Uiteraard is dit even wennen als je android en/of iOS gewend bent, maar als je hier eenmaal aangewend bent, is het supergebruiksvriendelijk. Doordat alles op dezelfde manier is opgebouwd, weet je dus overal wat je kan en hoe je iets moet bedienen.

Alles bij elkaar in 1 overzicht

Het combineren van al jouw social media in 1 overzicht is in Windows Phone 7 heel handig gedaan. Bij instellingen kan je jouw social media accounts aan elkaar koppelen zodat ze onder 1 vierkantje kunnen worden weergegeven Hier zie je dus in 1 keer al het nieuws van jouw social media netwerken en de meldingen (bijvoorbeeld die van facebook of de @ van twitter) Daarnaast heb je de mogelijkheid om in 1 keer jouw status update te doen op verschillende netwerken, die jezelf kan uitkiezen. Alle social media netwerken zijn er toe te voegen, Facebook, Twitter, LinkedIn, Windows Live, eigenlijk de enige ontbrekende is Hyves.  Ik moet zeggen ik ben flink actief op alle social netwerken, dus voor mij word het wel veel in 1 app, dus ik verkies vaak toch om gewoon Facebook en Twitter apart te gebruiken. Dit werkt overigens ook prima.

Email werkt ook prima op WP7. Je kan zelf kiezen om meerdere accounts met elkaar te combineren in 1 inbox, dat je achter 1 vierkantje (tile) meerder accounts binnen krijgt. Dit gebruik ik vaak en veel. Je kan instellen hoe vaak er word gecheckt of je een email krijgt vanaf  ‘om de 10 minuten’. Je kan overigens alle soorten email toevoegen zonder problemen.

 Nokia Rijden

Op de Nokia Lumia 800 zit de gratis app, genaamd Nokia Rijden. Deze app illustreert voor mij waar WP7 voor staat. Simpel, duidelijk en snel. De navigatie app is snel en heel simpel in gebruik. Binnen 1 minuut heb je de app opgestart, jouw bestemming ingetikt en ben je onderweg met navigatie. Ik heb hier een video over gemaakt, zie hier onder. Dit werkt zo simple maar ook goed. Alleen deze navigatie app zou voor mij al een goede reden zijn om een Nokia Lumia te kopen. Zit er dan ook nadelen aan zo’n simpele navigatie? Ja, op zich kom ik 1 minpunt tegen qua gebruikersgemak. Er word wel geschiedenis van bestemming opgeslagen, maar je kan geen favorieten instellen (zoals bijvoorbeeld ’thuis’). Echter is dit een kleine aanpassing die Nokia volgens mij heel makkelijk in een volgende update zou kunnen uitrollen.

Nadelen?

Ja, natuurlijk, maar niet onoverkomelijk. Het nadeel van WP7 is dat nog niet alle apps te krijgen zijn. Bijvoorbeeld er is geen app voor hyves en ik mis nog een aantal apps voor mijn eigen webblog. Echter blijft de Windows Marketplace (de app store voor WP7) flink groeien de laatste tijd, momenteel zitten er zo’n 60.000 apps in de market en ik heb mij laten vertellen dat er gemiddeld zo’n 400 per dag bij komen. Je zou zeggen dat voor de apps die er nog niet zijn, het een kwestie van tijd is voordat ze er wel zijn.Ik zie WP7 als vernieuwing en toch wel als upcoming. Het ljikt er op dat langzaam aan ook de grote namen dit gaan inzien en dus ook hun apps naar WP7 gaan brengen.

Op android gebruikte in actief ongeveer 25 apps en als ik die apps nu op zoek op WP7 dan heb ik er 21 van de 25 tot mij beschikking, dit valt dus reuze mee. Ik had namelijk verwacht dat ik niet meer als de helft kon vinden.

Slotakkoord

Als laatste wil ik opmerken dat ik het design en de layout van WP7 mooi vind, maar dat is natuurlijk smaak. De kleuren en de vormen die gebruikt worden in WP7 zijn minimalistisch te noemen, maar ik hou wel van het ‘Less is More’  idee er achter. Kijk als ik echt alles wil aanpassen, zelf wil bepalen en meer verdieping wil dan switch ik wel naar mijn android smartphone, maar dit werkt gewoon lekker. Het niveau van de batterij vind ik ‘oke’. Als ik alles aan heb staan en hem intensief gebruik red ik net het einde van de dag, maar dan moet ik geen overwerk hebben. Het voordeel is wel dat je kan instellen dat als de baterij een laagniveau heeft hij automatisch in ‘besparing’ stand over gaat. Daarnaast is mijn Nokia Lumia 800 supersnel en heb ik nog geen crash gehad in de twee weken dat ik hem gebruik. Dit is bij mijn android toestel wel anders…….

Kortom ik ben aangenaam verrast door Windows Phone 7 en de Nokia lumia. Ik raad hem zelfs aan als je een keer wat anders wilt dan android en zeker gezien al het bovenstaande…Echter je zal wel even een week moeten wennen aan het besturingssysteem en je zal wat geduld moeten hebben qua beschikbare apps..

 

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

  • Nokia rijden 2.0 (video review) - Digimind

    |

    […] had al eerder een review geschreven over Nokia Rijden, maar nu is de update uitgekomen en dat vraagt om een nieuwe review. Waarom? omdat er toch redelijk […]

    Reply

Laat een reactie achter