Review: Medion Life P4013

In deze review behandel ik de Medion Life P4013 die voor slechts €149 over de toonbank gaat. Voor dit bedrag krijg je een 4” smartphone voorzien van o.a. een 1Ghz dualcore processor, 5 megapixel camera en 521MB RAM. Het geheel loopt op Android 4.1 Jelly Bean en heeft ruimte voor één simkaart. Op papier een prima prijs/kwaliteit verhouding, maar hoe zit dat in de praktijk?

Korte specificaties

 • 4” scherm (480 x 800 pixels)
 • 1Ghz dualcore processor
 • 512MB RAM (werkgeheugen)
 • Android 4.0 –> update naar 4.1 online beschikbaar
 • 4GB intern geheugen, uitbreidbaar via Micro-SD
 • 5 Megapixel camera aan de achterzijde
 • 1630 mAh verwisselbare accu
 • Afmetingen: 65 x 125 x 10 mm (B x H x D) – Gewicht: 140 gram
 • Google Apps & Play Store

Unboxing

In de stevige en compacte doos trof ik het volgende aan: Allereerst de smartphone zelf, de batterij, de Micro-USB (2.0) kabel, de netadapter, een headset, de gebruikelijke boekjes en de handleiding en tenslotte een 4GB Micro-SD kaartje. De achterkant van de telefoon is – met wat moeite – te verwijderen waarna het mogelijk is de accu, de simkaart en de Micro-SD kaart te plaatsen. De stereo-headset is voldoende, en daar is het wel mee gezegd. Er komt geluid door, maar ben je een muziek/film-liefhebber dan raad ik je aan deze headset terug in de doos te stoppen. Wel fijn dat Medion een 4GB Micro-SD kaartje mee levert om zo de beperkte opslagruimte (4GB waarvan 2GB beschikbaar) uit te breiden. De Micro-USB kabel en de netwerkadapter werken naar behoren. De handleiding is in het Duits, een Nederlandse versie is te vinden op de Medion website.

Voorkant

Scherm

Het scherm is 4” groot en telt 480 bij 800 pixels. Wat mij betreft de minimale resolutie op een scherm van zo’n formaat, al had qHD wat fijner geweest. Afijn, het scherm zelf presteert redelijk, de kijkhoeken zijn prima en ook de kleurenweergave is best goed. Het scherm kan erg fel en daardoor is het mogelijk om – wanneer het scherm op z’n felst staat – in de zon bijvoorbeeld een webpagina te lezen. De automatische helderheid werkt over het algemeen prima. Alleen de resolutie vind ik wat matig, foto’s en video’s zien er niet echt ‘mooi’ uit maar vooral met het lezen van tekst, bijvoorbeeld een internetpagina, merkte ik de relatief lage resolutie. Echter snap ik dat er concessies gedaan moeten worden om de telefoon voor zo’n lage prijs te verkopen dus op het onderdeel ‘Scherm’ scoort het toestel een mooie voldoende.

Accu

De accu is 1630 mAh groot, wat tegenwoordig relatief klein is in vergelijking met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en Huawei Ascend Mate. Echter hebben deze allen (Full-HD)-schermen, snelle chipsets etc. De Medion daarentegen beschikt over een relatief klein scherm met een lage resolutie en draait op een 1Ghz dualcore processor. Als je het zo bekijkt zou de accu groot genoeg moeten zijn om een flinke dag mee te moeten gaan. Uit dagelijks gebruik bleek dit zeker mogelijk, ik haalde bij – wat ik normaal gebruik noem – normaal gebruik minstens 2 volle dagen (van 07:00 tot 22:00). Dit met Wifi, 3G, automatische helderheid etc. en de hele dag door social media, soms een spelletje en zo af en toe GPS aan. De eerste avond was ik enorm verrast toen ik hem om 22:00 aan de lader ging en erachter kwam dat de accu nog 71% aangaf. Opladen ging als een speer, binnen enkele uren ging de teller van 0 naar 100%. Op het gebied van accu scoort de telefoon een dikke 9!

accuduur

Bij normaal gebruik haalde ik minstens 2 dagen voordat de accu leeg was.

Software

De telefoon draait out of the box Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Online heeft Medion de 4.1 Jelly Bean update klaarstaan welke je onder andere Google Now brengt. Tevens brengt het optimalisaties voor budgettoestellen met mindere specificaties, daar valt deze telefoon met een dualcore processor en 512MB RAM ook onder. Ik heb de update direct geïnstalleerd en kan dus niet zeggen hoe de telefoon op 4.0 liep, maar op 4.1 liep hij vrij soepel. Medion levert de telefoon met zo goed als stock Android af, iets wat ik zelf erg prettig vind. Het bedrijf heeft enkele visuele aanpassingen gedaan als wat extra instellingen, achtergronden enzo, maar geen gekke dingen. Wel staan er wat voorgeïnstalleerde applicaties op, de meeste daarvan zul je – denk ik – niet of nauwelijks gebruiken. Diverse apps vind je gewoon in de Play Store, anderen zijn zo onzinnig dat je ze direct wilt verwijderen. Dat kan bij de meeste apps gelukkig ook, en over het algemeen is de software prima geregeld op dit toestel. Zelf vind ik het erg netjes dat het bedrijf een nog geen 150 euro kostende smartphone kosteloos updatet naar Android 4.1, ik hoop dat een 4.2 update ook volgt.

Design

Medion heeft het design van het toestel erg basic gehouden, je zou het zelfs saai kunnen noemen. Er is niks mis mee, de behuizing voelt solide aan, maar het ontwerp had naar mijn mening wel iets spannender gekund. Het toestel is volledig zwart, de fysieke knoppen zitten netjes weggewerkt, net als de ingang voor de koptelefoon. De Micro-USB poort zit aan de onderkant. Onder het scherm vinden we ook de vier touch-knoppen, welke dus niet ‘on-screen’ zitten zoals bij onder andere de Sony Xperia Z en LG Google Nexus 4. Uiterst links zit de menuknop, welke vooral bekend is van de Samsung Galaxy-lijn. Daarnaast zit de thuisknop, welke je logischerwijs naar het startscherm brengt. Daarnaast is de terugknop te vinden en helemaal rechts zit een zoek-knop. Deze vind ik zelf compleet overbodig, bij veel toestellen is deze knop in de thuisknop verwerkt. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ik de zoekknop nauwelijks heb gebruikt. De knoppen werken echter wel goed en beschikken – als je dat aanvinkt in het instellingenmenu – over achtergrondlicht zodat ze ook in minder verlichte situaties goed te vinden zijn.

knoppen onder het scherm

De achterkant van het toestel is verwisselbaar, iets wat tegenwoordig steeds minder vaak voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de HTC One en Sony Xperia Z familie. Toestellen waarbij de achterkant vast zit zijn vaak dunner, steviger en kunnen bijvoorbeeld eenvoudiger waterdicht gemaakt worden. Echter heeft een verwisselbare achterkant als grootste voordeel dat je onderdelen kunt vervangen, bijvoorbeeld de accu of achterkantje zelf. De achterkant van dit toestel is eenvoudig los en vast te maken en de binnenkant is interessant. Zo vinden we hier de ingang voor het Micro-SD kaartje, de simkaart en ook de accu is hier te vinden. Met 65 x 125 x 10 mm is de telefoon geen compact toestel, hij is zelfs een beetje log te noemen. Toch heb ik daar geen last van, het valt pas op wanneer je hem vergelijkt met een ander toestel, bijvoorbeeld de iPhone 5 of Sony Xperia Z. Qua afmetingen en gewicht valt er nog wel wat winst te behalen. Al met al krijgt de telefoon hier een mooie 7.

Achterkantuit elkaar

Camera

De camera’s van de telefoon zijn niet heel bijzonder dus ik houd het kort. Aan de achterkant zit een 5 megapixel exemplaar, aan de voorkant zit er een die kiekjes schiet in VGA-resolutie. Beide camera’s schieten foto’s, maar echt goed zijn ze niet te noemen. Scherpstellen lukt nog aardig met de hoofdcamera, maar alsnog zijn de foto’s vaak (wat) bewogen. Bij minder licht wordt de flitser ingezet, maar deze helpt niet erg veel. Met filmen heeft de camera ook wat moeite, wat vaak resulteert in een schokkerig filmpje in matige kwaliteit. Van een budgettoestel mag je geen 13 megapixel camera verwachten die in Full-HD kan filmen, maar het had hier wel beter gekund. Hier scoort de telefoon net geen voldoende.

Processor, RAM en intern geheugen

De telefoon loopt een MediaTek processor, een dualcore exemplaar geklokt op 1Ghz om precies te zijn. Deze wordt ondersteund door 512MB RAM (werkgeheugen) en ik verwachtte er niet veel van, maar als ik eerlijk ben valt het mij alles mee. Bij de meeste standaardtaken werkt de telefoon best soepel. Wanneer er een stuk of 5 apps openstonden kreeg hij het wat moeilijker bij het multitasken, maar over het algemeen deden alle apps het prima. Natuurlijk moet je bij sommige taken als het Facebook-nieuwsoverzicht en een zware webpagina laden wel even wachten, maar nooit zo lang dat het erg opviel. Het intern geheugen is met 4GB wat aan de krappe kant, zeker als je bedenkt dat wat er daadwerkelijk overblijft nog minder is, namelijk iets meer dan 2,4GB. Gelukkig levert Medion een 4GB Micro-SD kaartje mee, een kleine tegemoetkoming.

Overig

De telefoon beschikt over standaardzaken als GPS, Wifi, 3G en Bluetooth. Het zal geen verrassing heten dat het toestel niet over 4G-ondersteuning beschikt. Dit werkt allemaal prima en ook bellen en sms’en werkt uitstekend. Het geluid van de telefoon is prima voor een grappig YouTube-filmpje maar voor meer raad ik je – zoals bij veel telefoons – het niet aan. Ben je een echte muziekliefhebber dan kun je natuurlijk externe (Bluetooth) boxen op de telefoon aansluiten maar kijk je graag films dan zijn er telefoons te vinden die beter geluid produceren. Voor belgeluid is de telefoon trouwens prima, het volume kan echt hard, wat voor bepaalde mensen prettig kan zijn.

Conclusie

De telefoon draait over het algemeen soepel, heeft een solide behuizing en een verwisselbare achterkant en beschikt over een geweldige accuduur. Daarnaast zal het 4” scherm voor de meesten volstaan, al had de resolutie wel wat hoger gekund. Tel daar bijna stock-Android 4.1, standaardzaken als Wifi, 3G, GPS en Bluetooth bij op en je hebt een prima smartphone. Als je dan nog eens bedenkt dat de telefoon slechts 150 euro kost is dit naar mijn mening een uitstekende – eerste – smartphone. Medion heeft met de LIFE P4013 een interessante budgetsmartphone in handen.

 

 

 

 

 

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (1)

 • Review: Wolfgang AT-AS45QHD »

  |

  […] budgettoestellen daar geen last van hebben. In mijn vorige review, waarin ik de Medion LIFE P4013 besprak bleek dat die bij normaal gebruik ruim 2 lange dagen meeging. Ook de Wolgang AT-AS45QHD weet met […]

  Reply

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons